Yirmi Yaş Dişlerinin Çekilmesi Zorunlu Mudur?

Yirmi yaş dişleri genellikle 17 ile 25 yaş aralığında kendini göstermektedir. Ağızda üçüncü azı diş olarak çıkan yirmi yaş dişlerinin çekilmeleri zorunlu değildir. Yalnız, yirmi yaş dişlerin ağız oluşturduğu ağrılar veya diş hizasında oluşturduğu düzensizlik gibi durumlarda çekilmesi gerekmektedir.

Yirmi Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilir

Yirmi yaş dişleri besin artıkları ve bakteri biriktirmesi durumunda dişlerde çürüklere yol açabilir. Oluşturduğu çürük komşu dişlerinde çürümesine neden olacağı için yirmi yaş dişlerinin bu gibi durumlarda çekilmesi gerekmektedir.

Bir kısmı sürmüş dişlerde oluşan enfeksiyon, dişteki pulpa adı verilen yumuşak dokuya zarar verebilir. Bu durum ağız kokusuna, şişliğe ve ağrılara neden olabilir. Hatta oluşan enfeksiyon nedeni ile ağızda tam açma ve kapama gibi problemler yaşayabilirsiniz. Enfeksiyonun tedavi edilmemesi gibi durumlarda enfeksiyon yanak ve boyun kısmına ilerleyerek farklı hastalıklara yol açabilir. Bu gibi durumlarda diş hekimi hemen yirmi yaş dişlere müdahale ederek durumu kontrol altına alır.

Yirmi yaş dişlerin çıkması ile birlikte komşu dişlerde oluşan baskı çeşitli ağrılara neden olabilir. Bu durumun oluşturduğu ağrıya basınç ağrısı denmektedir. Bu gibi durumlarsa komşu dişlerde de bir aşınma meydana gelebilir.

Yirmi yaş dişleri çıkması bazen diş hizasında şekil bozukluklarına neden olabilir. Diş çapraşık nedenlerinden biri olan yirmi yaş dişleri bazen ortodontik amaçlı çekilebilir.

Kist Oluşumu

Yirmi yaş dişlerin çıkması ile birlikte kılıf rezorbe olmaması nedeni ile kist oluşumu gözlemlenebilir. Bu kistlerin oluşumu büyüyerek çene kemiğinde aşınmalara neden olabilir. Aynı zamanda çene kemiğinde oluşan boşluklar ile birlikte çene kemiğinde zayıflama görülür.

Zaman içerisinde zayıflayan çene kemiği kırılgan bir yapıya gelerek herhangi bir darbede hemen kırılabilir. Bu kistlerin tedavi edilmemesi gibi durumlarda kistler tümöre dönüşebilir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.