Çene Eklemi Tedavisi

çene eklemi tedavisi metotları

Çene eklemi tedavisi sizlerin daha konforlu yaşam sürmesi açısından oldukça önemli bir tedavi metodudur. Diş hekimliği dallarından biridir. Alt ve üst çenenin birleştiği alan olmakla birlikte çene kemiği ve kastan oluşan bir yapıdır.

Çene kaslarının kasılıp gevşemesi, çene ekleminin en hareketli bölümleri sayesinde ağız açılıp kapanmaktır. Kişi konuşabilir, çiğneyebilir, esneyebilir.

Örneğin strese bağlı diş gıcırdatma ve kötü duruş kasları yorarak zayıf düşürür ve alt ve üst çene tarafının birbirine yaklaşmasına neden olur.

Bu çene eklemi hastalıkları baş, boyun, dişler, yanak ve tükürük bezlerinden oluşan sistemleri de etkiler. Bu alanda olan şikayetler göz, kulak, burun, boğaz bölgelerinde de etkili olur. çene eklemi ameliyatı alanında uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Özellikle hekim seçerken bu konuya dikkat edilmelidir.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Alt çene ile üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemindeki kemiksel ve yumuşak dokularda meydana gelen hastalıklara Çene eklemi rahatsızlığı denilmektedir. Çene eklemi rahatsızlığın da yalnızca tıkırtı sesi gelmesi gibi basit semptomlar olabilir. Ancak çenenin kilitlenmesine varan büyük semptomlar da gözlenebilir. Pek çok nedenden ötürü Çene eklemi rahatsızlığı oluşabilir. Kaza, yanlış tedaviler, stres ve alışkanlıklar gibi durulardan dolayı meydana gelebilir. Çene eklemi rahatsızlığı zamanla ilerleyerek devam eder. Bundan ötürü çene eklemi tedavisine erken başlamak gerekmektedir. 

Çene Ekleminde Meydana Gelebilecek Hastalıklar Nelerdir?

Konuşma ve çiğneme özelliklerini sağlayan Çene eklemi, alt çene ve şakak kemiğinin meydana geldiği kısımdır. Çenede oluşabilecek pek çok hastalık bulunmaktadır. Bunlar:

  • Çene kilitlenmeleri
  • Çene kırıklıkları
  • Genetik bakımdan eksik gelişmiş eklem yapıları
  • Çenede tümör gibi hastalıkların meydana gelmesi
  • Yemek yemede ve çiğnemede zorlanmalar

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir?

Ağız sorunları içinde oldukça rahatsız edici olan hastalık grubunda yer alan çene eklemi rahatsızlıkları tedavi yöntemleri de diş hekimliğinde en ileri şekilde yapılmaktadır. Bu rahatsızlığın nedenleri;

  • Dişleri sıkma ve gıcırdatma
  • Tırnak yeme ve sık sakız çiğneme
  • Kaza ve yaralanma
  • Duruş bozuklukları
  • Uzun süreli diş tedavileri
  • Tek taraflı çiğneme alışkanlığı
  • Dişler arasındaki uyumsuzluk
  • Psikolojik rahatsızlıklar

Yukarıdaki nedenlere ek olarak sistematik sorunlarda çene eklemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Detaylı bilgi ancak bir diş hekimi tarafından tanı konularak belirlenebilir.

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlıklarının belirtileri ilk ve orta düzeyde ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda aşağıda yer alan belirtilerin olması durumunda vakit kaybetmeden bir diş hekimine muayene olmalısınız.

  • Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı olarak çenede ağrı
  • Çene kısmından boyun, kulak diş ve göze doğru yayılan basınç ve ağrılar
  • Halsizlik, kulak çınlaması
  • Çene hareketlerinde yetersizlik,ağzı açıp kapatamamak gibi
  • Esneme ve yemek yerken ağzın ağrılı ve zor açılması
  • Yemek yerken ön dişlerle lokma koparmakta zorluk
  • Yüzde şişkinlik ve ağrı
  • Baş dönmesi veya bayılma
  • Dişlerde hassasiyet, kırılma veya sallantı oluşması

Çene eklemi rahatsızlıklarının belirtileri gözlemlendiğinde bazı hastaların psikiyatr, fizik tedavi veya bir nörolog yardımı  almaları da gerekebilmektedir.

Çene Eklemi Rahatsızlığında Teşhis ve Tanı

Çene eklemi rahatsızlığında klinik muayene yaklaşık olarak 35 dk kadar bir sürede tamamlanır. Diş hekiminin muayenesi çene de oluşmuş olan rahatsızlığın kesin ve doğru olarak belirlenmesi açısından önemlidir.

Belirtilerin türü ve şiddetine bağlı olarak hastalığın nedeni hakkında kesin bir bilgi sağlar. Hekim muayene sırasında dokunma tekniğini kullanabilir. Böylelikle kas ve çene ekleminde oluşan ağrıyı ve kas gerginliğini kontrol eder.

Küçük parmağını hastanın kulağına sokarak çene ekleminin nasıl çalıştığını kontrol eder. Muayenenin ardından bir takım tanı ve tetkikler isteyebilir.

Tomografi ve film ile eklem hasarını, kırık veya tümor olup olmadığını anlar. Manyetik rezonans yumuşak doku hakkında detaylı bilgiler sunar.

Hekim diş alçısı isteyebilir. Bu alçı sayesinde dişlerin kalıbı alınır ve model yapılır. Hareketli bir stimülatore geçirilerek hasar tespit edilmeye çalışılır.

Tüm bu muayene ve tetkikler hastalığın nedenleri, boyutu hakkında durumu ortaya koyar ve sonrasında hekim en iyi tedavi yöntemini belirler. Bu tetkikleri sonucunda teşhis ve tanı konularak en uygun tedavi yöntemine başlanılır.

Çene Eklemi Tedavisi

Çene eklemi tedavisinin asıl amacı çene eklemi içinde oluşan basıncın düzenlemesi ve normal fonksiyonların yeniden sağlanmasıdır. Çene eklemi tedavisi hekimin uygun bulduğu bir kaç yöntemden biri ile başlar.

Rahatsızlığa neden olan bölgesel etkenlerin düzeltilmesi, ekleme gelen aşırı kuvvetlerin ortadan kaldırılması için gereken önlemler alınır. Çene eklemi ağrısı ile hangi doktora gidilir sorusu oldukça yaygın olarak merak edilmektedir. Bu anlamda öncelikle bir diş hekimine muayene olunmalıdır.

Çene ağrısına ne iyi gelir gibi internet ve sanal ortamda yazılan bilgileri uygulamak bazen daha kötü sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle alanında uzman bir hekime görünmek en sağlıklı sonucu verecektir.

Çene eklemi tedavisi içerisinde ortopedik aparey kullanımı da mevcuttur. Hastanın eğitimi ile rahatsızlık kontrol altına alınabilir. Hastanın tedavi sürecinde önerilere uyması da oldukça önemlidir.

Çene eklemi ağrısı nasıl geçer sorusunun tek cevabını sizlere ancak diş hekiminiz verebilir. Çene eklemi tedavisi yöntemleri kliniğimizde alanında uzman hekimler tarafından yapılmaktadır.

Çene eklemi tedavisi sürecinde hastanın durumuna göre gereken takipler yapılarak psikiyatr veya fizik tedavi desteği tavsiye edilebilir.

Çene Eklemi Egzersizleri

Çene eklemi ağrı ve rahatsızlıklarında hekim tarafından tavsiye edilecek bir takım egzersizler bulunmaktadır. Bu durumda bir kaç egzersiz hareketleri hastanın rahatlamasını sağlayacaktır bunlar;

Germe Egzersizi: Dilinizi üst ve ön dişlerinizin arkasına koyarak rahat bırakın. Nazik bir hareketle dilinizi dinlendirin. çene kaslarınızı rahat bir şekilde bırakarak ağzınızı açabildiğiniz kadar açın. ağrı oluşursa durun. 10 sn kadar açık tutun. Bu hareketi arka arkaya 10 defa tekrar edin.

Kısmi Açma Egzersizi: Dilinizi ağzınızın çatı kısmına yerleştirin. İşaret parmağınızı ağrı olan ekleminizin üstüne bastırın. Çok şiddetli bastırmamaya özen gösterin.

Orta işaret parmağınızı da her zaman çenenizin üst kısmına koymalısınız. Bu noktada dikkat etmeniz gereken hafif direnç uygulamanız olacaktır. Parmaklarınızı yer değiştirerek tekrarlayın. Bu hareketi 10 defa tekrar etmelisiniz.

Tam Açma Egzersizi: Dilinizi damağınıza değiştirmelisiniz. Bir parmağınızla çenenizin üst kısmında ağrımakta olan bölgeyi tutun. Alt çeneniz le orta parmağınızı tutun. Çenenizi açabildiğiniz kadar açın ve bu egzersizi günde sadece 6 defa uygulamalısınız.

Çene Eklemi İltihabı

Çene eklemi iltihabı günümüzde çok sık görülen problemlerden değildir. Bu sorun kendi kendine oluşmaz. Bazı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Çene eklemi iltihabı erkeklerden ziyade kadınlarda daha sık görülür. her yaş grubundan insanda görülebilen bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara neden olabilir.

 

çene ekleminde oluşan iltihaplanmanın belirtisi meydana gelen ağrıdır. Bu ağrılar çenenin hareket ettirilmesi sonucu daha da artacaktır. yemek yerken hasta çok zorlanır. Bir diğer belirti ise meydana gelen şişliktir. hastalığın ileri bir hal alması sonucunda kişide yüksek ateş, yorgunluk, damar sertliği gibi bir çok sorun ortaya çıkar. Hastalığının ilerlemeden tedavi edilmesi gereklidir.

Yukarıda yer alan bilgiler tedavi amaçlı değildir! tedavi olmak için mutlaka bir hekim kontrolünden geçmelisiniz.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.