Genel Anestezi Sedasyon

5d24a03524f03ffb6fb1
Genel anestezi halk arasında narkoz olarak adlandırılan başlıca üç grup ilaç kombinasyonu ile uygulanan yöntemdir. Yarı uyanık şekilde olan sedasyon da diş hekimliğinde tercih edilen yöntemlerden biridir.

Genel Anestezi ve Sedasyon Detayları

Genel anestezi ve sedasyon aynı amaçla kullanılsa da aralarında fark bulunur. Genel anestezi  3 şekilde uygulanır.

  • hipnotik ilaçlar yardımı ile geçici şuur kaybı
  • narkotik analjezikler morfin tarzında ilaçlar yardımı ile ağrısız bir operasyon geçirilmesi
  • kas gevşeticiler ile tüm kaslar gevşetilerek rahat bir tedavi ortamı sağlanır.

Kas gevşeticilerin kullanımı ile solunumu sağlayan tüm kaslar geçici olarak felç durumuna getirilerek hastanın soluk borusuna takılan küçük bir tüp ile solunumu sağlanır anestezi uzmanı işlem sırasında hastayı kontrol altında tutar.

Sedasyon ise diş tedavileri sırasında duyulan endişe, korku ve acı hissini ortadan kaldırmak için etkili ve güvenli bir yöntemdir. Sedasyonda bilinç açıktır ve doktorun komutları hasta tarafından yerine getirilir.

Özellikle çocuklardaki dişçi hobisinin ortadan kaldırılması için tercih edilen tamamen güvenli olan bir anestezi yöntemidir. Çocuklarda uygulanan dozu hekim ayarlamaktadır.

Sedasyon Uygulaması Yapılacak Hasta Grupları

Sedasyon uygulaması yapılacak olan hasta grupları aşağıdaki listede sıralanmıştır;

  • 4 yaşından küçük çocuklarda normal tedaviye ikna oldukça güç olduğundan tercih edilir
  • Gelişim geriliği olan çocuk ve yetişkinlerde
  • Engelli kişilerde
  • İleri derecede fobisi olan hastalarda
  • Genel anestezi gerektiren cerrahi müdahalelerde
  • Lokal anestezi ile mümkün olmayan birden fazla tedavinin hepsinin yapılmasını istenildiği durumlarda bu yöntemler tercih edilir.
  • Genel anestezi öncesi hekime bildirilmesi gereken durumlar mevcuttur bunlar; kullanılan ilaçlar, geçirilmiş olan enfeksiyonlu hastalıklar, ameliyatlar ve önemli dahili hastalıklar, tütün ve alkol bağımlılıkları hastanede kalmanızı gerektirecek tedavilerinizi hekiminize bildirmeniz gerekmektedir.

Bilinçli sedasyon küçük yada erişkin hastanın rahat bir tedavi ortamında olmasını, korkularının ortadan kalkmasını ve huzur içinde rahat bir tedavi görmesini sağlayan güvenli bir yöntemdir.

Genel Anestezi Nasıl Yapılır?

Hastanın şuurunun kapatıldığı genel anestezi değişik ilaçlarla sağlanmaktadır. Genellikle ilk etapta damardan verilen ilaç ile başlar ve solunum yolu ile sürdürülür. Bunların yanı sıra çok etkili ağrı kesici ilaçlar verilir. Ameliyatın türüne göre kaslarının felç edilmesi dahi söz konusu olabilmektedir. Böylesi durumlarda hastanın nefes almasından kalp atışına kadar bütün hayatsal fonksiyonları, anestezi uzmanımız tarafından kontrol altına alınır.

Genel anestezi nasıl yapılır? diye soracak olursanız:

* solunum yolu ile

* damardan iğneyle

* bağırsaklar yani rektum yolu ile

Genel anestezi uygulandığında omurilik, beyin sapı ve beyin dış yüzeyindeki sinir hücrelerinin sinyal üretimlerine baskı yapılıp bunların bilinç düzeyine aktarılmasını önlenmektedir.

Anestezi komplikasyonları nelerdir?

Tıp alanındaki son gelişmeler ile anestezide kullanılan ilaçların yan etkileri oldukça az olmakla birlikte vücuttan hızlı şekilde atılmaktadır. Mevcut medikal teknolojiler gerekse anestezi cihazları ile hastaların tüm vital durumları yakından takip edilmektedir.

İşin ehli kişilerde uygun şartlarda yapıldığı takdirde her hangi bir komplikasyon oluşmaz. Anestezi uygulamadan önce hastanın aç olması yani midesinin boş olması gereklidir.

Anestezi ve sedasyon öncesinde doktoruma bildirmem gereken durumlar var mı?

Anestezi ve sedasyon uygulaması öncesinde doktorunuza bildirmeniz gereken önemli durumlar mevcuttur bunlar;

  • kullandığınız ilaçlar
  • her hangi bir ilaca olan alerji durumunuz
  • Geçirdiğiniz enfeksiyon hastalıkları
  • Geçirmiş olduğunuz ameliyatlar
  • Tütün ve alkol bağımlılığı vs

Tedavi sonrasında diş hekiminizin önerdiği konulara dikkat ederek sağlıklı bir iyileşme süresine katkıda bulunabilirsiniz.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.