Kanal Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi çürümüş ve enfekte olmuş dişleri kurtarmak amacı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hastaya uygulanan kanal tedavisinde dişin sert dokusu içerisinde yer alan kök kanalı olarak bilinen doğal boşluktaki pulpa ile diş siniri çıkarılır ve dişin içi tamamen temizlenir. Diş temizlendikten sonra diş içerisinde büyük bir boşluk oluşur.

Oluşan boşluk dolgu malzemeleri kullanılarak doldurulur.

Kanal tedavisi ile dişten çıkarılan diş siniri hayati bir önem taşımaz. Bunun yanı sıra dişin şiddetli bir ağrı çekmesini önler. Bu sinir sadece dişlerin sıcak veya soğuk algısında oluşan bir sinirdir. Eğer enfekte olan dişinizi tedavi ettirmezseniz dişiniz enfeksiyon kapması ile birlikte çevresinde apseler oluşabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağızda yer alan dişlerin içerisinde bulunan sinir veya pulpa, dişte meydana gelen çürük, kırılma veya çatlak, yüz travması nedeni ile iltihap kapabilir veya enfekte olabilir.

Dişlerde yer alan pulpa bu şekilde hasar görürse eğer parçalanarak dişin çevresinde bulunan bakteriler kök kanal içerisinde yayılarak çoğalmaya başlar.

Artan bakteriler enfeksiyona ve diş apsesine neden olabilir. Dişte oluşan apse ise kişide şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Kanal tedavisi diş hekimi veya endodontistler tarafından yapılmaktadır.

Kanal tedavisinde uygulanacak olan ilk uygulama dişte yer alan kök kanalların şeklini daha iyi görebilmek için röntgen çekmek olacaktır. Bu sayede kökler içerisinde bir enfeksiyon var mı yok mu ona bakılır. Diş hekimi uygulanacak olan işlemler sırasında ağrı hissetmemeniz için lokal anestezi uygulayacaktır. Bazı vakalarda ise diş öldüğü için diş hekimi anesteziye gerek duymaz. Bunun yanı sıra bazı diş hekimleri hastayı rahatlatmak amacı ile bölgeye anestezi uygulamaktadır.

Tedavi sırasında bölge tamamen kuru olsun diye dişin etrafına lastik tabakası yerleştirilir. Daha sonra diş hekimi kök kanala ulaşabilmek için erişim deliği açacaktır. Açılan delik sayesinde içeride yer alan bakteriler ve çürümüş sinir dokusu çıkarılır. Temizleme işlemi sırasında diş hekimi kök kanal törpüsü kullanmaktadır.

Kök kanal çeperleri kök kanal törpüleri ile iyice kazınarak temizlenir. Bu delikten çıkarılan kalıntıları temizlemek için sodyum hipoklorit veya su kullanılır. Diş iyice temizlendikten sonra dolgu malzemesi ile kapatılarak tedavi sona erer.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.