Ağız ve Diş Sağlığında Bilinmesi Gerekenler

Ağız ve diş sağlığı ve genel sağlık açısından kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmek ve uzman önerilerine kulak asmamak sağlık açısından ciddi sorunlara neden olur. Ağız ve diş sağlığı konusunda sınıfta kalan ülkeler arasında yer alan ülkemizde diş sağlığına pek önem verilmemektedir. Doğru bildiğimiz yanlışlar ise ciddi sorunlara yol açıyor.

Yemeklerden Sonra Diş Fırçalamak

dis-fircalamak

Ağız ve diş sağlığı açısından günde 2 kere diş fırçalamak oldukça önemli ve rutin alışkanlıklardan biri olmalıdır. Fakat doğru bilinen bir yanlış var ki yemeklerden hemen sonra diş fırçalamak besinlerde var olan asitlerin ağız içine yayılmasına neden olarak dişlerin zayıflamasına neden oluyor. Bu nedenle dişleri yemeklerden en az 1 saat sonra fırçalamak en uygun olanıdır.

Diş Macununu ve Fırçasını Islatmak

dis-macunu-firca-islatmak

Bir çok kişinin yaptığı doğru bilinip yanlış olanlardan olan fırçayı ve macunu suyla ıslattıktan sonra fırçalamak doğru bir uygulama değildir. Suyla ıslatmak diş macunun etken maddesinin kaybetmesine neden olduğu için hiç bir özelliği kalmıyor. Bu nedenle fırçaya alınacak olan diş macununun miktarı da önemli olduğundan fırçanıza leblebi büyüklüğünde macun almanız yeterli olacaktır. Unutmamalısınız ki diş fırçalama esnasında macun sadece yardımcı bir maddedir ve fazla alınması etkisini arttırmamaktadır.

Uzun Fırçalamak Daha Temiz Yapar

Diş temizliği konusunda bilinen yanlışlardan biride dişleri çok uzun ve sert fırçalamanın daha temiz yapacağı inanışıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda iki dakikadan fazla fırçalama daha çok bakteri öldürmediği bulunmuştur. Dişleri günde iki çok sert olmayan bir fırça ile iki dakika fırçalamak oldukça yeterlidir. Bu temizliğe diş ipi eklemek daha derin bir temizlik sağlar. Ayrıca sigara, kahve çay gibi renk vericilerin kullanılması dil pasına buda ağız kokusuna neden olduğu için dil de fırçalamak gereklidir.

dogal-yontem

Diş Bakımında Doğal Yöntemlerden Faydalanın

Diş bakımında özellikle doğal yöntemlerden yararlanmak faydalı olacaktır. Doğal diş fırçası olarak adlandırılan elma,havuç, patlamış mısır, kereviz gibi meyve ve sebzeler yemek aralarında tüketildiğinde doğal ve mekanik diş temizliği yaparlar.

Sabahları elma sirkesi ile ağzı gargara yapıp dişleri fırçalamak ağız içinde bakterilerin ölmesine lekelerin yok olmasına ve dişlerin beyaz lamasına yardımcı olur. Ağız kokusu kişiyi gündelik ve sosyal yaşamdan soyutlayan en önemli etkenler biridir. Ağzı boşluğunun içinde yaşayan bakteri atıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokulara yol açarlar. Kahve çekirdeği çiğnemek sülfür bileşenlerini ortadan kaldırır.

Meyve suları,sert şekerler, tatlılar,karamel, muz gibi gıdalar çürük riskini yükseltiyor. Tatlı yedikten sonra süt, peynir yemek şekerin asidinin zararını ortadan kaldırıyor. Ph seviyesini dengelediği için koruyucu bir kalkan görevi görüyor.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.