Diş Sağlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dişlerimiz Neden Çürür?

diş sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler

Diş sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler ve diş çürümesinin önüne geçmek için yapılması gerekenler hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını hazırladık. Ağız ve diş bakımı düzenli ve doğru yapılmadığında ağız içinde bulunan bakterilerin sayısı artarak diş yüzeyine yapışacaktır. Bu bakterilerin artmasındaki ana nedenlerden biri de dişlerin fırçalanmaması, diş ipi kullanılmaması, şekerli ve asitli besin tüketimidir. Diş çürümesi dişin sert dokusu olan mine ve onun altındaki dentin tabakasının kök yüzeyinin yıkılmaya başlaması olayıdır. Asitli yiyeceklerin ve karbonhidratlı yiyeceklerin diş yüzeyinde uzun süre kalmasından dolayı oluşmaktadır. Ağız içinde var olan bakterilerden dolayı oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşabilir. Bu asitleri ise dişin mineral dokusunu çözerek dişin bozulmasına ve diş çürüğünün başlayarak oyukların ortaya çıkmasına neden olur.

Diş Aşınmaları Neden Oluşur?

Yaşamımız boyunca dişlerimiz çok fazla kimyasal ve fiziksel etkenlere maruz kalıyor. Bu olayların sonucunda diş çürükleri, aşınmalar ortaya çıkıyor. Diş aşınmaları 3 şekilde oluşur bunlar;

  1. Atrizyon; fonksiyon dışı hareketlerde dişlerin temasta bulunduğu bölgelerde meydana gelir
  2. Abfraksiyon; sentrik dışı kuvvetlerin kole bölgesinde yaratmış olduğu gerilme kuvvetinden dolayı oluşan aşınma
  3. Abrazyon; ağız içinde yabancı dişlerle temas sonucunda oluşan aşınmalardır

Dişeti Hastalıkları

Peridontal hastalıklar dişeti ve dişlerimizi destekleyen yumuşak dokularımızın iltihaplanması oluşan hastalıktır. Yetişkin kişilerde %70  diş kayıpları periodantal hastalıklardan dolayı oluşur. Erken teşhis ile tedavi olanağı fazla olan hastalıklardır.

Perdidontal hastalıklar ilk olarak dişeti iltihabı ile başlar. Bu dönemde dişetleri kanamaya ve kırmızılı bir hal almaya başlamıştır. İlk başlarda çok rahatsızlık vermese de tedavi edilmezse çene kemiğinde geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir.

Dişeti Çekilmesi

Dşeti çekilmesi popülasyonun büyük bir oranında görülen diş eti hastalıklarından biridir. Diş eti çekilmesi, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun yer değiştirmesi ile diş köklerinin açılması hastalığıdır. Diş eti çekilmesi, estetik ve hassasiyet şikayetlerine neden olur. tedavi edilmeyen diş eti hastalıklarından dolayı oluşan ve diş taşlarının temizlenmemesinden ötürü ortaya çıkan olumsuz bir durumdur. Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse diş kayıplarına neden olur.

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti veya dentin hassasiyeti çok yaygın görülen bir problemdir. Diş eti çekilmesi ve diş minesi aşınması sonucu ortaya çıkar. Diş Eti hassasiyeti genellikle 20 ve 50 yaş aralığından görülür. Dentin açığa çıktıkça dış tetikleyiciler çok sıcak ve çok soğuk içecekler gibi dişin hassas bölgesine ulaşır ve kısa süreli rahatsızlığa neden olur. Ağız ve diş sağlığı düzenli ve doğru yapılmadığı takdirde oluşacak hasarlar çoğu zaman geri dönüşü olmayan durumlara neden olur. Bu durumda en yaygın tedavi olan diş eti cerrahisi bu sorunu çözecektir. Diş eti hassasiyeti ve diş eti sorunları sert şekilde dişleri fırçalamak, dişleri gıcırdatmak gibi sorunlardan ortaya çıkabilir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.