Diş Taşı Hakkında Bilmedikleriniz

Diş taşlarının oluşumu ve diş eti hastalıkları ile çürük gibi dental problemlerin engellenmesinin en sağlıklı yolu bunların oluşmasını engelleyecek önlemlerin alınmasına bağlıdır. Dişlerinizi gün içerisinde en az iki defa fırçaladığınız takdirde aynı zamanda gerekli diş kontrollerinizi aksatmadan gün içinde yinelemeniz halinde diş taşlarının oluşumlarını da önlemiş olacaksınız.

Diş taşı temizliği aynı zamanda tartar temizliği ve detertraj temizliği olarak ta bilinmektedir. Bakteri plağının dişler üzerinde sertleşmesi ile oluşan sarı & kahverengi ve diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Dişlerde ki tartarlar diişlere zarar vermeyecek şekilde temizlenmelidir. Kısaca temizleme yöntemlerinden bahsetmek gerekir ise; diş cilası ve florür, ultrasonik aletler ve ince el aletleri olmaktadır. Çeşitliliği çok olan diş taşı bakımlarında sizlerde alanında uzman olan malatya diş hekimi aracılığı ile bu diş taşlarınızdan kurtulabilirsiniz. Diş taşı temizliğinden evvel dişlerdeki taş oluşumu hakkında bilgi vermek isteriz.

Diş Taşı Neden Oluşur?

dis tasi temizligi

Diş taşı sertleşmiş bakteri plağına verilen isimdir. Bakteri plağı dişler üzerinde ki girintiler ile dişlerin arasında ve diş birleşme yerlerinde kalan gıda artıkları ve mikroorganizmaların birleşim göstermesi sonucunda oluşmaktadır. Diş yüzeyleri temizliği gerektiği şekilde yapılmadığı takdirde bahsi geçen yerlerde bakteri plağı birikmektedir. Tükürüklerin içerisinde yer alan fosfat ve kalsiyum yardımı ile bu bakteri plağı zaman ile daha da sertleşmekte ve rengi sarıya ya da kahverengiye dönmektedir.

Diş Taşının  Zararları Nelerdir?

Dişlerde ki diş taşlarının miktarında ki artış aynı zamanda diş eti çekilmesini de beraberinde getirmektedir. Dişlerin aralarında açılmalar görülür ve bu açılmalar diş taşının artarak birikmesine neden olur. Diş taşının baş gösterdiği yerlerde dişeti iltihapları başlamakta bu da hastanın ağrı duymasına neden olmaktadır.

Diş taşlarının yoğun olarak biriktiği yerlerde çürükler daha fazla olacaktır. İlerleme kaydeden diş taşı dişler arasında ki kemiklerin kaybına neden olmaktadır. Bunca zararı olan diş taşlarının olumsuz bir diğer yanı ise periodontit gibi diş eti hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri olmasıdır.

Diş Taşı Temizliğinin Önemi

En temiz ağızda dahil bakteri bulunur. Bu bakteriler yemeklerdeki protein artıkları ile birlikte diğer bileşenlerle birleşerek dişlerde sarı, yapışkan bir madde oluşturur. Buda zamanla sertleşerek diş köklerine yapışır.  Diş taşı ( tartar) oluşumundan sonra sağlıklı bir şekilde dişleri temizlemek zorlaşır. Diş ip ve fırçası her alana ulaşamaz. Temizlenemeyen bakteri asitleri diş minesini oyarak çürük oluşumuna neden olur. Sizlerde düzenli periyotlar dahilinde diş hekimlerinizi mutlaka ziyaret ediniz.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.