implant vücudumuza fonksiyon görmesi ve belli bir işlevi yerine getirmesi için implant merkezlerinde yapılan bir protezdir. Malatya implant tedavisinde özel esdent olarak implant tedavi çözümleri sunmaktayız.
Diş implantı ise gerçek dişlerin yerine, onların işlevlerini görmesi için, yerleştirilen yapay bir protezdir.
İmplant, iki parçadan oluşmaktadır ve titanyum esaslı malzemeden yapılmaktadır. Bunlar kök parça (yapay parça), diğeri ise dişin özünü oluşturan üst tabakasıdır.
Üst parçasıdır. İşlevini tamamen kaybetmiş dişin çekilmesinden hemen sonra bu alana bir yuva oluşturulur. Oluşturulan bu yuvaya implantın temelini oluşturan kök parça yerleştirilir. Kök parçanın yerine tam olarak oturabilmesi için geçecek süre hastadan hastaya göre değişmektedir.
Bu süre ortalama 3 ile 5 ay arasındadır. Bu sürenin dolumuna kadar hasta bu alanda dişsiz kalmaktadır. Aradan geçen süre zarfında, 3 ile 5 ay, eğer ki yeterli bir kemik kaynaşması sağlanmışsa bu defa implantın üst kısmı yapılmaktadır.
İmplant dişleri çoğunlukla diş eksikliği olan hastalara veya protez diş kullanan hastalara daha estetik ve daha rahat bir kullanım sunmak amacıyla diş hekimleri önermektedirler. Bunun yanı sıra ağzında hiç dişi olmayan hastalara da sabit bir diş protezi sunmak amacıyla yapılmaktadır.
Diş implantlarının çapları da hastanın ağzındaki kemik yapısına göre, çene yapısına göre, uygulanacağı alanın genişliğine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Yapılacak implantın çapını, uzunluğunu, büyüklüğünü daha önceden çekilen panoramik filmler, 3 boyutlu filmler, incelemeler ile hesaplanıp başarılı bir şekilde implantlar yerleştirilmektedir. Malatya implant tedavisinde en iyi teknolojiler ile sizlere hizmet veriyoruz.
İmplant tedavisi nedir? eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini yerine getirmek için çene kemiğine yerleştirilen genellikle titanyum maddesinden yapılan yapay diş köklerine denilir. Diş kayıplarının en büyük sorunu kemik kaybıdır günümüzde bunu engellemenin en iyi yöntemi ise implanttır.
İmplant tedavisi nedir sorusunu cevapladıktan sonra neden implant yaptırmalıyım avantajları nedir sorularını cevaplamak aklınızdaki soru işaretlerinin giderilmesi açısından önemlidir.
İmplant bir çok avantaja sahiptir.. Birincil avantajı çok uzun yıllar herhangi bir sorun yaratmadan ağızda kalmasıdır. Bilinen en uzun implant kullanım süresi 40 yıldır. Günlük bakım yapıldıktan sonra sizlerle çok uzun yıllar doğal dişlerinize en yakın çiğneme fonksiyonları çok iyi rahatsızlık vermeyecek bir tedavi şeklidir. Diş hekimliğinin günümüzdeki en önemli buluşlarından biridir.
Tek diş kayıplarında dahi oldukça başarılı olmakta komşu dişlerde herhangi bir restorasyon yapmadan uygulanabilmektedir. Malatya implant en iyi koşullarda kaliteli malzeme hijyenik ortamda hastalara oldukça yüksek avantajlar sağlamaktadır.
Sağlam ve iyi bir tecrübe ile yapılmış implantlar ileride herhangi bir sorun teşkil etmezler. Malatya implant tedavisinde alanında en iyi olarak implant yaptırmanın avantajları oldukça fazladır;
İmplant vidaları belirli bir ölçüde olduğundan çene kemiği en uygun olan kişilerde güvenle uygulanabilir. Genel sağlık durumu iyi olan herkeste güvenle uygulanabilir.
Diş kaybı olan her durumda ister tek diş isterse tüm dişlerde güvenle uygulanabilir. Malatya implant alanında en iyi tedavi merkezi olan özel esdent ağız ve diş sağlığı merkezi güvenle müşterilerin ortalama %98 inde memnuniyetle tedaviyi uygulamaktadır.
İmplant lokal anestezi ile uygulandığından tedavi aşamasında herhangi bir ağrı hissedilmez tedavi sonrası akşam normal ağrı durumu olabilir bu sıkıntıda ağrı kesiciler ile çözülmektedir. İmplant tedavisi süresi hastanın durumuna göre 2 ile 5 ay gibi bir sürede bitmektedir.
İmplant tedavilerinde uzun ömürlü bir diş isteniliyorsa ağız ve diş bakımına oldukça özen gösterilmelidir. Kullanılan malzemelerin ithal ve son teknoloji ile üretilmesinden dolayı fiyatları pahalıdır.
Fakat uzun ömürlü olduğundan diğer tedaviler gibi 3 5 yılda bir para harcamanızı gerektirmez. ödediğiniz paranın hakkını fazlasıyla vermektedir.
İmplant titanyum malzemeden yapıldığı için ağzı içindeki organizmalar ile oldukça uyumludur bu durumda implantın reddedilmesi oldukça minimal bir ihtimaldir.
İmplant tedavisi iki aşamadan oluşur bunun ilki cerrahi aşama diğeri ise üst protez aşamasıdır. İmplantın kemiğe yerleştirilme süresi her bir tanesi için ortalama 30 dk kadar bir süredir.
Toplam işlem süresi kemiğin yapısı, hastanın genel durumu ve uygulanacak işlem sayısına göre farklılık göstermektedir. İmplant tedavisi işlemleri genellikle lokal anestezi anestezi altında uygulanır fakat bazı durumlarda genel anestezi yada sedasyon uygulaması ile yapılabilmektedir.
Lokal anestezi altında yerleştirilse dair her hangi bir ağrı hissedilmez. İmplant hastalarının en merak ettikleri durum ağrı hissedecek olmalıdır.
Lokal anestezi ile uyuşturulma sonrası diş hekiminiz istediği uygulamayı yapar ve siz asla ağrı hissetmezsiniz. Operasyondan 3 saat sonra biraz ağrının olacaktır.
Bu ağrı şiddeti kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de dayanılmaz şiddette değildir ve bir ağrı kesici ile ağrılar dindirilebilir. İmplantlar uzman bir diş hekimi eli ile çene kemiğine yerleştirildikten sonra canlı dokular ile kaynaşması açısından 3 4 ay arası değişen bir zamana ihtiyaç duyulur.
Bu süre tamamlandıktan sonra üst kısım olan protezler 1 hafta gibi kısa bir sürede tamamlanır. Kök olan implantların üzerine yerleştirilecek olan protezler gerek görülürse 3 boyutlu planlama sistemi ile önceden ayarlanabilir.
İmplant yapılırken çene kemiğinin yetersiz olması durumunda yapay kemik greftleri yerleştirilir. Özellikle implant tedavisinde çene kemiği yetersizliği oldukça önemli bir konudur. Eklenen yapay kemikler 6 ay gibi bir sürede gerçek kemik yapısına dönüşürler. Ayrıca vücudun başka yerlerinden alınacak kemik parçası ile çene kemiği güçlendirilebilir.
İmplant ve çene tomografisi önemi oldukça fazladır. İmplant yapılacak bölgede ne kadar hacim var tomografi sonucu ile öğrenilmektedir. İmplant tedavisinin başarılı olmasında çene kemiğinin yüksekliği, en ve boy oldukça önemli etkenlerdir. Diş tomografisi çekilerek 3 boyutlu protez planlaması da yapılır.
Her durumda hekim tomografi istemeyebilir. Cerrahi komplikasyon riski bulunan implant hastaları için tomografi çekilmesi zorunludur.
İmplant tedavisi nedir avantajları ve uygulama aşamaları nelerdir sizlere anlatmaya çalıştık. daha detaylı bilgilendirme için mutlaka kliniğimizi ziyaret etmeli diş hekimlerimizden detaylı bilgi almalısınız. İmplant tedavisi nedir sorusunu anlaşılacak bir biçimde anlatmaya çalıştık.
İmplant tedavisinde son nokta teknoloji ile birlikte artık daha kolay hale gelmiştir. Eksik bir veya birden fazla dişin yerine daha kalıcı diş teknolojisi olan implant tedavisi son yıllarda daha iyi yerlere gelmiştir.
İmplant tedavisinde son nokta kemik yapısı oldukça önemli bir durumdur. Eksik dişlerin yerine yeterli çene kemiği olması durumda tedavi başarılı geçmektedir.
Çene kemiğiniz yetersiz kelimesi günümüz teknolojisinde ortadan kaldırılmıştır. Büyüme çağındaki hastalar ve bazı hastalığı olan kişiler istisna olmak üzere eksik dişler için önerilen tek tedavi haline gelmiştir.
Son 5 yıl içinde implant tedavisinde son nokta olan navigasyon yada tomografi ile gerçekleştirilen yöntem olmuştur. Tomografi datası ile gerçekleştirilen tedavide başarı oranları %100 olacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu tekniğin en iyi avantajı kemik yapısı ile tam uyumlu implant yerleştirme sistemidir.
Flap kaldırmaya bile gerek duyulmadan çok az bir kesi ile uygulanan bu tedavi yöntemi ile hastaların artık implant korkusu en az düzeye inmiştir. hasta konforu ve diş hekiminin daha kolay çalışmasını sağlayan bu yöntem büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Diş eti açılmadan implant yerleştirme yöntemi ile daha az ödem ve daha kısa sürede iyileşme sağlanır.
Tabiki her tedavide olduğu gibi bu tarz son nokta tedavilerde bazı komplikasyonların oluşması muhtemel bir durumdur. İmplant yaptırırken alanında uzun yıllar tecrübe sahibi hekim seçimi de oldukça önemlidir.
Laser implant tedavisi kemik yuvası hazırlanması çok zaman alması tekniğin gelişmemiş olmasından dolayı ülkemizde kullanılmamaktadır.
Teknolojinin hızla ilerlemesi sonucu her geçen yıl yeni teknikler hızla ülkemize geçiş yapmaktadır. Kısa zamanda geliştirileceği düşünülen laser implant hasta ve iyileşme bakımından büyük konfor sağlayacaktır. Uygulanan tüm implant tedavileri ile doğal diş fonksiyonlarına en yakın durumlar yaratılmaktadır.
İmplant dişlerini ilk kez kullanacak olan hasta kısa sürede uyumu yakalamakta ve çok uzun yıllar bu dişlerini kullanabilmektedirler. implant tedavisinde son nokta yöntemler kliniğimizde büyük titizlik ve uzman hekimler tarafından uygulanmaktadır.
İmplant sonrası bakım oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. İmplant cerrahi bir operasyon olduğu için operasyon sonrası şişlik olması gayet normal bir durumdur. Çene kemiğine açılan bir yuva sonucu yerleştirilen implant küçükte olsa bir travmaya neden olabilir.
Diş hekimi tedavi sonrasında buz uygulaması önerecektir. Ağız dışından uygulanan buz kompresi 5 dk yanağa tutulup 8 dk dinlendirilmek suretiyle uygulanmalıdır.
Bu uygulama şişlik oluşumunu en aza indirmek için uygulanır. Uzun süre buz tutmak buz yanıklarına neden olacağı için uzun kullanımından kaçınılmalıdır. İmplant sonrası bakım konusunu tek tek başlıklar altında inceleyerek sizlere gereken bilgileri vermek istedik.
implant Sonrası Beslenme
İmplant sonrası beslenmeye biraz dikkat etmek gerekir. İmplantın çene kemiğine kaynaşma süresinde sıcak veya çok soğuk yada sert besinleri tüketmeye dikkat etmek gerekir.
Oda sıcaklığındaki besinler gıdaların stabilizesini korumaya yardımcı olur. Oda sıcaklığındaki yoğurt, peynir, çorba, meyve suları, süt, muhallebi, ekmek içi gibi gıdalar tüketilmelidir. kısıtlı beslenmeden olduğundan dolayı meyve ve meyve suyu tüketimine biraz daha dikkat etmek gereklidir.
Sıcak ve Soğuk Gıda Tüketmek
İmplant sonrası diş hekimi sıcak ve soğuk besin tüketimi konusunda sizleri uyaracaktır. Hekim tavsiyelerine uymak başarı açısından oldukça önemlidir. Operasyon sonrası sıcak soğuk tüketiminden 10 gün kadar dikkat edilmelidir.
Sert Besinlerden Uzak Durmak
Sert besinlerden uzak durmak implant sonrasında oldukça önemlidir. Cerrahi bir müdahale ile açılan diş eti daha sonra dikilerek kapatılır. iyileşme tamamlanana kadar diş etlerinin darbe almaması oldukça önemlidir. Bu alana baskı uygulamaktan kaçınmanız gereklidir.
İmplant sonrasında ağız bakımı 48 saatlik süreçte oldukça önemlidir. operasyon sonrası 1 gün boyunca ağız çalkalanmadan ve gargara yapmaktan kaçınmanız gereklidir.
İlk günlerde diş fırçası ve diş ipi kullanımı konusunda nazik ve kibar davranılmalıdır. İmplant alanlarını pamuk ve gazlı bez yardımı ile temizlenebilir.
Sigara ve alkol kullanımı iyileşme süresini olumsuz olarak etkilemektedir. Sigara tüketimi bakteri plağının enfeksiyona çevirmesi için uygun ortamı sağlamış olur.
Kemiğin implant ile iyileşmesini olumsuz etkiler. Yaranın geç iyileşmesini sağlar kanamayı artırır. Sigara kullanan hastaların tedavi sonrası 1 ay sigara içmemeleri gereklidir. İmplant sonrası ağız bakımı doğal dişlerinize gösterdiğiniz önem ile aynıdır. İmplant’ın başarılı olmasında en önemli etken implant sonrası bakımdır.
Diş eksikliği olan kişiler bir çok açıdan fonksiyon kaybı ve estetik açıdan sorun yaşarlar. Etkili bir çiğneme yapılmadığı için sağlıklı beslenmede gerçekleşmez.
Diş kayıpları zamanla çene eklemlerinde bir takım sorunlara neden olur. İmplant tedavisi dişlerin periodontal nedenler, hastalık, travma ve çürük nedeni ile kaybetmiş kişiler için uygulanacak bir etkili bir tedavi şeklidir. Diş eksikliğinin olduğu bölgede zamanla çene kemiğinde erime meydana gelir.
Bu durumda eksik olan diş yerine uygulanacak olan implant çene kemiğinin deformasyonu da engellemektedir. Genel sağlık durumu iyi olan herkese kolaylıkla uygulanabilen implant kemik yapısı gelişmiş genç hastalarda da uygulanır. Kemik kaybı olan hastalarda ise yeni teknolojiler ve gelişmeler ışığında ileri teknikler uygulanarak implant uygulaması yapılır.
İmplant genel sağlık durumu iyi olan bireylere uygulanır. Bu durumda baş ve boyun bölgesinde radyoterapi görmüş kişilere implant uygulanamaz.
Kemik gelişimini tamamlamamış genç bireyler, sigara kullanımı yara iyileşmesini olumsuz etkilediği için çok fazla sigara kullanan kişiler implant için uygun değildir.
Aynı zamanda diyabet, yüksek tansiyon, hemofili gibi hastalıkları olan bireylerin doktorları ile görüşülerek uygun şartlar oluşturulabilirse implant uygulaması yapılabilir.
Vücudun implantı reddetme riski yok denecek kadar azdır. Yüzey araştırmaları titanyumun doku dostu olduğunu gösterir. Bu nedenle implantlar titanyumdan üretilir.
İmplantın doku reddi oluşması mümkün değildir. İyileşme döneminde oluşan enfeksiyon, hastanın ağız hijyenine dikkat etmemesi çok fazla alkol ve sigara kullanımı kemik ile birleşimini engelleyebilir. Bu nedenlere bağlı olarak implantın kaybedilme durumu gerçekleşebilir.
Diş tedavisinde yaygın olarak kullanılan implant parçaları sistematik olarak üç bölümden oluşur;
İnfrastrüktür: İmplantın en alt yapısıdır. İmplantın çene kemiğine cerrahi işlem ile yerleştirilmesi implant çivisi Fixture olarak ifade edilir.
Suprastrüktür: İmplantın en üst kısmıdır. İmplant üzerine yapılmış olan protezdir.
Mezosrüktür: İmplantın ara yapısıdır. Suprasrüktür ve İnfrasrüktür’ün birleşimini sağlar. İmplant parçaları özel aletler ve planlama ile çene kemiğine yerleştirilir.