Yirmilik Diş Hakkında Merak Edilenler

20'lik dişler hakkında bilgi

Yirmilik diş, genellikle 17-21 yaş arasında çıkmaya başlayan 3. büyük azı dişleridir. Yirmilik diş genel anlamda bu yaşlar aralığında çıkmaya başlasa da farklı yaşlarda da çıkmaktadır. Yirmilik diş normal koşullarda gelişimini tamamladığı zaman ağız ve diş sağlığına katkıda bulunabilir. Özellikle çiğneme fonksiyonuna faydası büyük olacaktır.

Yirmilik dişin çıktığını anlamanın en iyi yolu hekime muayene olmaktır. Uzman aldığı görüntülemelerle dişin gelişiminin doğru tamamlanmasını, diş ve çene konumunun doğru orantılarda olup olmadığını anlayacaktır ve tedavi gerekip gerekmediğine karar verecektir.

Yirmilik Dişte Tedaviyi Gerektiren Durumlar

Yirmilik diş gömülü kalmışsa, çarpık çıktıysa, çeneye baskı yapıyorsa, çene ve diş orantısızsa, dişin bulunduğu yerde ağrı oluşuyorsa tedavi gerekebilir.

20 yaş dişlerde diş fırçalama doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde diş çevresinde iltihaplanmalar meydana gelebilir.  Yirmilik diş en arka tarafta olduğu için yemek atıkları en çok bu dişlerde toplanır ve doğru temizlenmediği durumlarda erken çürümeye başlayabilir.

Yirmilik Diş Tedavisi Süreci

Yirmilik diş yanındaki dişlere baskı uyguladığı zaman ağrıya sebep olacaktır. Bu durumda uzman muayenesinden geçilmeli ve ona göre bir tedavi uygulanmalıdır.  Bu durumda uzman dişin çekilmesine karar verebilir yine uzman kontrolünde diş çekim işlemi gerçekleştirilir.

Yirmilik diş bazı durumlarda damakta gömülü kalmaktadır. Gömülü olan bu dişler kist oluşumuna sebep olabilir. İhmal edildiği durumlarda sağlıklı dişlere de zarar verecek ağız diş sağlığıyla beraber beden sağlığı da tehlikeye düşecektir.

Yirmilik dişin damakta gömülü kaldığı durumlarda uzman kontrolüyle cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir. Bu işlem gerçekleştirilirken operasyonun yapılacağı bölgeye lokal anestezi uygulanır. Dişin çevresindeki kemik doku uzman tarafından kaldırılır ve çekim işlemi yapılır. Diş çekimi gerçekleştikten sonra dikiş atılır. Dikişler doktor kontrolünde takip edilir, yine doktorun ilaç tedavisini uygun görürse operasyon sonrası ilaç tedavisi uygulanır.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.