Tartar Nedir?

Zaman içerisinde dişlerimiz bazı maddelere karşı maruz kalmaktadır. Bu durum, dişlerin yüzeyinin üstünde plak ismi ile bilinen yapışkan bir madde tabakası oluşturmaktadır. Rutin diş fırçalama eksikliği, zaman içerisinde bu birikintileri sert duruma getirmektedir. Sertleşmiş olan plak tabakası diş hekimliğinde diş taşı ya da tartar olarak isimlendirilmektedir. Doğru yöntem ile tedavi edilmediği takdirde diş taşı, ciddi diş problemlerine yol açmaktadır. Diş taşları diş yüzeyinde birikmeye başladığında diş etleri de etkilenmektedir. Diş taşları, diş eti enfeksiyonlarına ve boşluklarına da yol açmaktadır.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Diş yüzeyinde biriken diş taşları ultrasonik cihazlar ve el aletleri ile temizlenmektedir. Ayrıca dişlerde bulunan çay, kahve ve sigara gibi renklendirici maddelerin sebep olduğu renklenmelerin giderilmesi de yapılmaktadır. Ağız ve diş sağlığını muhafaza etmenin en etkili süreci, dişlerin rutin ve doğru biçimde fırçalanmasıdır.

Ultrasonik aletler veya uygun el aletleri ile uygulanan müdahaleler sonrasında bu zararlı oluşumlar çıkarılmaktadır. Bu cihazlar diş minesine asla zarar vermemektedir. Diş taşları temizlenirken hava, su ve püskürtülen özel bir temizleme tozundan yararlanılmaktadır. Diş taşı oluşumunu engellemek ya da en azından minimuma indirmek için diş fırçası, diş macunu ve diş ipi ile dişlerin rutin olarak temizlenmesi gerekmektedir.

Diş Taşı Temizliği Niçin Yapılır?

Diş taşı ya da tartarların dişte birikmesine izin verildiği takdirde, zaman içerisinde bakteri oluşumu meydana gelmektedir. Dişlerin temizlenmesi ve parlatılması uygulamalarının asıl amacı, diş yüzeyinin pürüzsüz ve temiz duruma dönüştürülmesidir. Böylelikle bakteriler dişlere zarar veremez ve diş sağlığı ile alakalı olarak problem yaşanmaz. Uygulanan temizleme işlemi diş eti hastalıklarını önlemede en etkili metot olarak bilinmektedir. Neden derseniz diş eti problemleri ile başa çıkabilmek için plakların, tartarların ve diş eti cep kısmındaki bakterilerin ağız ortamından temizlenmesi gerekmektedir.

Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Zaman Aralığında Yapılmalıdır?

Gıda artıkları, tükürükte yer alan minerallerle birleşerek dişlerin ve diş etlerinin çevresinde bir kireç tabakası meydana getirir. Bu tabaka fırçalama ile dişlerde çıkmamaktadır. Fakat diş hekimimiz diş taşı temizleme işlemini yaparak taşı kaldırabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, diş taşı temizledikten sonra hastanın bu durumu korumasıdır. İhtiyaç duyulduğu takdirde diş taşı 6 ayda bir temizlenmektedir.

Diş temizliği sonrasında, diş etlerinde 2 gün kanama veya sızıntı olabilmektedir. Ayrıca sıcak ve soğuğa karşı 3-4 gün duyarlılık normaldir. Diş taşı temizlenmesi tamamlandıktan sonra dişler arasında normal ya da patolojik aralıklar olabilir. Diş üzerindeki diş taşları temizlendikten sonra dil ile diş yüzeyine temas edildiğinde pürüzlü bölümler hissedilebilir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.