Ramazan Ayında Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl yapılmalıdır?

ramazan ayramazan ayında diş sağlığıında diş sağlığı

Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir.  Ağız ve diş sağlığının korunması için Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken noktalara özen göstererek diş sağlığını ve özellikle çalışanlar için ağız kokusu sorununun önüne geçilmektedir.

Ramazanda ağız kokusu için öneriler

  • Diş fırçalama sırasında özellikle dil temizliğine de önem verilmelidir. Dil fırçalamak ağız kokusunun önlenmesinde %80 etkilidir.
  • Sıcak yaz günlerine gelen ramazan soğuk içecek ihtiyacını arttırmaktadır. Soğuk içecekler ağız kokusunu arttırmaktadır. Bu nedenle sıcak ve ılık içecekler tüketilmelidir.
  • İftardan hemen sonra ve sahurda yatmadan önce dişleri fırçalamayı ihmal etmeden bu konu üzerine titizlikle durulmalı ağız bakım suları kullanılmalıdır.

Ramazan süresince diş fırçalamaya özen gösterilmediği takdirde diş çürümeleri de hızlanabilir. Günlük yaşamda olduğu gibi ramazan ayında da diş fırçalamaya özen gösterilmelidir.

İftarda ağız ve diş sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekenler

İftar saatinde diş ve ağız sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler mevcuttur. Hızlı yemek yememek ve lokmaları yavaş ve iyi çiğnemek sindirime yardımcı olduğu kadar diş sağlığı açısında da oldukça önemlidir. Çok sıcak ve çok soğuk yemek ve içecek tüketmek dişlerinize ve diş etlerinize zarar verir. Ramazan ayında peynir ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Bu şekilde en doğal yoldan dişlerinizin çürümesinin önüne geçmiş olursunuz. Peynirde bulunan lipitler mine tabakasının üzerinde koruyucu katman oluştururlar.

Diş sağlığında mucize bir meyve olan çilek içerisinde bulunan malik asitin diş beyazlatmasında oldukça önemli olduğu biliniyor. Bu nedenle çilek tüketimine önem verilmelidir. Özellikle iftardan sonra çay tüketiminin hızla arttığı ülkemizde ağız içinde asit oluşumunun fazla olduğu bilinmektedir. Bu nedenle çay tüketirken açık ve şekersiz olarak tüketilmesi konusuna dikkat edilmelidir. Maden suyu tüketme ihtiyacı duyduğunuzda ise bunu dişlerinize değdirmeden pipetle tüketmelisiniz. İftar ve sahurda bol su tüketerek ağız için asit oluşumunu engelleyerek tükürük salgılanmasını normal seviyelere getirmiş olursunuz.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.