Protez Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kaybedilen dişler yerine uygulanan protez tedavileri sayesinde hastalar günlük yaşamlarına daha sağlıklı ve daha özgüvenli bir şekilde devam etmektedirler. Ağız fonksiyonunu yeniden hastaya kazandıran protez tedavileri ayrıca yeme içme fonksiyonuna hastaya yeniden kazandırmaktadır. Protez tedavileri hastaların durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Uygulanan protez dişler oldukça çeşitlidir. Hastaların yaptırdıkları protez çeşitleri şu şekildedir.

Sabit Protezler

Sabit protezler, hasta ağzında yeteri miktarda destekleyici diş olmadığı zaman uygulanmaktadır. Restore edilmeyecek yapıda kaybolan dişlerin ve dokuların yerine sabit protez tedavisi uygulanarak hastaya yeniden güzel gülüşler kazandırmaktadır.

Hareketli Protezler

Diş hekimlerinde ilerleyen teknolojiler sayesinde ağızdaki bütün dişlerini kaybeden hastalara bile yeniden güzel gülüşler kazandıran protez tedavileri yapılmaktadır. Bir diğer protez tedavisi ise hareketli protezlerdir. Hareketli protez tedavisi hastanın istediği zaman çıkarıp takabildiği bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde hareketli protezlere destek olabilecek doğal dişlerin ağızda olması gerekmektedir. Doğal dişlerin sağlamış olduğu destek sayesinde ağız içerisinde dişlerin olmadığı bölgelere hareketli protezler uygulanmaktadır.

Protez dişlere hastaların alışması biraz zaman alabilmektedir. Protez diş tedavisi yaptıran hastaların ilk başlarda alışma süreçlerinde öğünlerini daha küçük lokmalar halinde tüketmeleri önerilmektedir.

Kuron

Kuron tedavisi halk arasında kaplama olarak bilinmektedir. Dişlerde meydana gelen diş çürüklerinin ve oluşan diş kırıklarının meydana getirmiş olduğu kötü görüntüyü tedavi etmede kullanılmaktadır. Dişler arasında oluşan boşluklara da kuron tedavisi uygulanmaktadır.

İmplant Üstü Protezler

Diş hekimleri tarafından yapılan implant üstü protezler, dişte yapılmış olan implantların üzerine uygulanan sabit veya hareketli protezlerin yerleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Buradaki asıl amaç hiç dişi olmayan hastalara uygulanan implant üstü protez tedavisinde hareketli ve sabit protezlerinde tutunmasını sağlamaktır. Uygulanacak olan protezler çene içerisinde yer alan implantlardaki yuvalara sabitlenir. Bu sayede protezler sağlamlaştırılarak çiğneme ve konuşma fonksiyonu hastaya yeniden kazandırılır.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.