Ortodontik

Ortodontik yetişkinlerde ve çocuklarda ki dişlerin şekil bozukluklarının önlenmesi, önceden var olan bozukluklarının giderilmesi ve hastaya estetik bir görünüm kazandırmak için uygulana bir diş hekimliği dalıdır.

Ortodontik Problerin Oluşması ve Tedavi Yöntemi

Ortodonti tedavisine hastanın yaş göz önünde bulundurularak başlanmaktadır. Alt çenenin geride ya da önde olması gibi bozukluklarda genelikle ergenlik döneminden sonra ortodontik teknikler ile hastalar tedavi edilmektedir.

Ancak hasta yetişkin ise, iskeletsel bozuklukların tedavisi cerrahi ve ortodonti işbirliği ile gerçekleştirilmektedir. Çene uyumsuzluğu genelikle işlevsel bozukluklara yani ağız solunum yapma gibi durumlarda gözlemlenmekte ve ona göre tedavi uygulanmaktadır.

Ağız solunumu yapan bir kişide çenenin üst kısmı dar kalacağından V formunda olacaktır. Uzun süre yalancı emzik veya biberon kullanmış olma, tırnak yeme, parmak emme gibi yapılmaması gereken alışkanlık oluşturan durumlar ortodontik bozukluklara neden olmaktadır.

Bu alışkanlıklar mümkün oldukça erken tedavi edilmiş olmalıdır. Bu alışkanlıkların erken yaşta önlenecek olması, iskeletsel gelişimin tamamlanması açısından oldukça önemlidir. Dilin yapı anlamında olması gerekenden büyük olması, çekilmiş diş boşluklarının olması gibi durumlarda da dişlerde aralanmalar olabilir.

Dişlerin tutunmuş olduğu çene yapısı küçük ve dişler büyük ise, dişler çeneye sığmaz ve çapraşıklık meydana gelir. Zamanından önce ya da sonra süt dişlerinin düşmesi ile bu dişlerin yerine ağızda var olan daimi diş boşluğa kaydığından orada çıkması gereken dişler kendilerine yer bulamadıklarından dişlerde çapraşıklık meydana gelmektedir.

Ortodontik Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Sadece estetik kaygı taşımayan, ileride de karşılaşması mümkün olan diş eti hastalıklarının önlenmesi, çene eklemindeki hastalıkların tedavisi, çiğne fonksiyonlarının sağlanması ve konuşma bozukluklarının giderilmesi için uygulana en önemli ve etkili yöntemlerden biri ortodontik tedavidir.

Ağızda bulunan mevcut ortodontik problemlere göre, hareketli apareyler, işlevsel apareyler ve sabit apareyler ile tedavi yöntemleri belirlenebilmektedir. İlerlemiş durumda olmayan basit ortodontik sorunlar, hastaların takıp çıkartarak kullanacakları lastik hareketli apareyler ile çözülmektedir.

Genellikle ortodontik tedavilerin sona ermeleri ile yapılan tedavi yöntemlerinde geriye dönmek, bozulmanın önlenmesi için pekiştirme tedavilerinin zamanında yapılması fazlası ile önemlidir. Bu dönem için pasif olarak çalışan farklı apareyler kullanılmaktadır.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.