Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı bakımı fazlası ile önemlidir. Vücudun fizyolujik değişimi ve hormonların değişmesi durumunda gebelik öncesi diş ve diş eti problemleri varsa bu dönemde daha yoğun ortaya çıkmaktadır. Özellikle mide bulantısı ve kusmalar ağız içinde daha fazla asit salgılanmasına neden olmaktadır. Asit salgıları ise aşınma ile birlikte dişin sert dokularının asitle yumuşatması sonucu çürükler meydana gelmektedir.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Hamilelikte Diş Hekimi Kontrolleri

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı ciddiye alınarak mutlaka hekim kontrollerine gidilmelidir. Hatta hamile kalmayı planlamadan önce gerekli olan tüm kontroller yapılmalıdır. Hamilelik döneminde bilindiğinin aksine kalsiyum çekilmesi meydana gelmez.

En büyük nedeni ise bu dönemde bulantı ve kusma sonucu annenin ağız bakımına yeteri kadar önem vermemesi dişlerin hızla çürümesine neden olmaktadır. Östrojen ve progesteron hormonları diş eti kanamalarına neden olduğundan anne adayı bu dönem diş fırçalamaya ara verebilir buda buda diş eti hastalığı ve çürük riskinin artmasına neden olur.

Gebelik döneminde ağız için de oluşabilecek sorunlardan dolayı her 3 ayda bir diş hekimi kontrollerine gidilmelidir. Gebeliğin izi takip eden hekiminiz ve diş hekiminiz tarafından acil tedavi gerektiren durumlarda diş tedavilerinizi yapabilir.

3. ve 6. aylarda ise diş tedavileri ve diş taşı temizliğiniz yapılabilir. Herhangi bir alerji yok ise takibinizi yapan doktorunuzla görüşerek anestezi uygulaması yapılabilmektedir. Tedavi için çok gerekli ise kurşun önlükler kullanılarak röntgen çekilebilir fakat yinede mümkün olduğunca çektirmemek gereklidir.

Kusma sonrası salgılanan asitten dolayı diş yüzeyleri aşındığından hemen fırçalanmaz ağız bol su ile temizlenir. Dönem açısından tedavi koşulları;

0-3 Ay

Bu dönem bebeğin organlarının geliştiği süreç olduğundan en hassas dönem olarak tabir edilir. Kontrolsüz olarak her hangi bir tedavi uygulanmamalıdır. Yüksek ağrılara neden olan ve müdahale edilmediği durumlarda anne ve bebek için risk oluşturacak durumlarda hekime danışarak tedavi uygulanabilir.

3-6 Ay

Bu süreç doğum sonrasına ertelenmeyecek diş tedavileri, dolgu, çekim, kanal tedavileri doktorun uygun görmesi durumunda yapılabilir. Tedaviler için en uygun dönemdir.

6-9 Ay

Bu son 3 aylık dönemde doğumun yaklaşması ve bebeğin gelişimini tamamlaması açısından aciliyet gerektirmeyen tedaviler doğun sonrasına bırakılabilir. Acil olanlarda hekimlerin ortak kararı ile uygulanabilir.

Gebelik dönemlerinde düşüklerin etkilerini diş ve diş eti hastalıkları riski 7 kar artırmaktadır. Bu nedenle anne adaylarının ağız bakımlarına ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Gingivitis hamilelik dönemlerin de oldukça sık görülür. Gebelik döneminin hassas bir süreç olmasından dolayı beyazlatma gibi aciliyet gerektirmeyen tedavilerin doğum sonrasına bırakılmasında yarar vardır.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.