Düzenli Ağız Bakımı Neden Önemlidir?

Tüm yaş gruplarının yaşam kalitesini etkileyen ve ciddi sağlık sorunları oluşturmadığı sürece önemsenmeyen diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre her 100 kişiden yaklaşık 85-90 kişinin diş ve diş eti hastalıkları veya ağız içi problemleriyle karşılaştığı tespit edilmektedir.

Dişlerde ve ağız içinde sağlık sorunları olduğunda çiğneme fonksiyonu sağlıklı bir şekilde yapılamayacağından beslenmeyi de kaliteli bir şekilde gerçekleştiremeyeceğinizden dolayı gerekli vitaminleri almanızda fayda vardır. Bu durum genellikle gelişme çağında olan küçük çocukları daha fazla etkiler.

Ağız içinde bulunan sorunlar fonksiyonlarınızı yerine getirememenin yanı sıra konuşma bozukluğuna da neden olan bir durum haline gelmektedir. Yaşadığınız ağız içi sağlık sorunları gerekli önlemleri almadığı sürece sizleri daha farklı hastalıklar ile mücadele etmek zorunda bırakacaktır.

Ağız bakımı yaptırılmadığı takdirde karşılaşacağınız sağlık problemleri;

  1. Kronikleşen solunum yolu hastalıkları
  2. Gebelik de yaşanacak erken doğum riskleri
  3. Mide ya da bağırsak rahatsızlıkları
  4. Kan ile dolaşım sistemi rahatsızlıkları
  5. ortopedik rahatsızlıklar

Yukarıda belirttiğimiz sorunlar gibi her organımıza etki edecek kadar herkesi zorlayan sağlık sorunu ile baş etmenin en doğru yolu diş ve diş eti hastalıkları oluşmadan önce gerekli bakımların zamanında yapılması ve karşılaşacağınız çürükler veya iltihapların ilk tanıdan itibaren tedavisine başlamak için bir diş hekimi ile görüşmek doğru olacaktır.

Diş ve Diş Eti Hastalıkları Nasıl Oluşur?

Diş çürüğü ile diş hastalıklarını etkileyen nedenler arasında tükürük yapısı, dişlerin diziliş şekilleri, ağız bakım alışkanlıkları ve beslenme tarzı gelmektedir. Bu gibi hastalıkların ana nedeni ise kötü ağız hijyeni olarak bilinmektedir. Ağızdaki bakterilerin dişlere yapışması ile diş hastalıkları meydana gelmektedir.

Bakteri plakları diş ve diş etlerinde kendi yerini çürüklere hazırlamaktadır. Bu plakların da temizlenmesi düzenli olarak gerçekleştirile diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile yapılmaktadır.

Ağız Bakımı Yaparak Diş Sağlığı Nasıl Korunabilir?

Ağız ve diş sağlığı için etkili bir şekilde ağız bakımının gerçekleştirilmesi gereklidir. Bunun dışında yine sağlığınıza dikkat etmenizin bir diğer yolu sağlıklı beslenme ve dişlerinizde bir sorun hissetmeseniz de düzenli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret etmeniz ile gerçekleşmektedir.

Etkili bir ağız bakımı için günde en az 2 defa ve 2-3 dakikalık süre ile fırçalama işlemini gerçekleştirmeniz gereklidir. Diş fırçasının başı küçük ve orta sertlikte olması gereklidir. Aşırı sert olan fırçalar damaklarınızı hırpalarken aşırı yumuşak olan diş fırçaları da gerekli hijyeni sağlamamaktadır. Dişlerin tüm yüzeyleri fırçalanmalı ve diş etine masaj yapılması gereklidir.

Dilin fırçalanması için; Dişlerin fırçalama işlemi tamamlandıktan sonra dilin sırt yüzeyini de süpürür bir şekilde 3-4 defa fırçalamanız gereklidir. Diş ipi kullanmak için yatmadan önce bir kez bu işlemi yapmanız yeterli olacaktır. Diş ipi kullanımı sayesinde, diş araları temizlemeyen fırçaların eksikliği giderilerek ağız bakımı etkili bir şekilde tamamlanmış olacaktır.

Beslenme esnasında da, özellikle büyüme ve gelişme çağında kalsiyum ile fosfor içeren çiğneme yoğunluğu olan besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ağız sağlığı için A, D ve C vitaminleri bakımından zengin besinler tüketmek gereklidir. Gazlı ya da ihtiyaç dışı şeker tüketimi de dişlerde hasara neden olmaktadır. Sizlerde sağlıklı gülüşlere sahip olmak istiyorsanız yukarıda bahsettiğimiz bakımları rutin haline getirerek güzel gülüşler sergileyebilirsiniz.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.