Dişeti Hastalıkları Türleri

Son yıllarda, sakız çiğneme hastalıklarında rol oynayan bakteriyel iltihaplanma, inme, koroner arter hastalığı ve prematüre düşük doğum ağırlıklı bebekler gibi kronik sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Doktorlarımız ve hijyenistlerimiz, size ve ağzınıza sağlıklı kalması için dişeti hastalığının erken teşhis ve tedavi edilmesine büyük özen gösterir.

Diş Çürüğü

Çürük ya da diş çürüğü, önlenebilir bir hastalıktır. Çürükler hayatınızı tehlikeye atmasa da, yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Dişleriniz ve diş etleriniz sürekli olarak nişasta ve şekere maruz kaldığında, diş minesinde yemeye başlayan asitler oluşabilir.

Şeker, kurabiye, alkolsüz içecekler ve hatta meyve suları gibi karbonhidrat açısından zengin besinler dişlerinizde tortu bırakır.

Bu birikintiler normalde ağzınızda yaşayan ve plak oluşturabilen bakterilerle bağlanır. Tortu ve plak kombinasyonu dişlerin mineral yapısına zarar verebilecek asitler oluşturur, diş çürümesi sonuçlanır.

Hassas Dişler

Sıcak ve soğuk yiyecek, içecekler hassas dişlere sahip kişilerde ağrıya ve tahrişe neden olabilir. Zamanla, diş minesinin yıpranabilir, diş etleri geri çekilebilir ya da mikroskobik çatlaklar oluşturabilir, dişin iç kısmını ve sinir uçlarını tahriş edebilir. Sadece soğuk hava solumak son derece hassas dişlere sahip olanlar için acı verici olabilir.

Dişeti Hastalığı

agiz-ve-dis-sagligi

Sakız veya periodontal hastalık, iltihap, diş kaybı ve kemik hasarına neden olabilir. Sakız hastalığı plak denen yapışkan bir bakteri tabakasıyla başlar.

Hastalığın veya dişeti iltihabının erken evresindeki diş etleri kolayca kanar, kızarır ve şişebilir. Hastalık periodontal ilerledikçe, dişler düşebilir veya diş hekimi tarafından çıkarılmalıdır.

Sakızdan dolayı oluşan hastalığı yüksek oranda önlenmek için günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı ya da Endodonti (kanal tedavisi) uygulanmalıdır. Dişeti hastalığının bir göstergesi, ağızda kötü bir soluk veya kötü bir tada sahip olabilir.

Periodontoloji

Periodontal basitçe “dişlerin etrafındaki doku” anlamına gelmektedir. Periodontistler genellikle dişeti hastalığı ile ilgili olan bu hastalığın tedavisi ve ameliyatında uzmanlaşırlar. Plak, sakızdan dolayı oluşan hastalığa neden olan en yaygın elementtir.

Ne yazık ki, periodontal ile ilgili sorunlar genellikle uzun bir süre devam ettikten sonra fark edilmektedir. Uygun ağız hijyeni, günlük diş bakımı ve düzenli diş muayeneleri, diş eti hastalığı riskini en aza indirecektir.

Sakız hastalığı hafif (gingivitis) ile orta şiddette (periodontitis) şiddetli (periodontitis) arasında değişmektedir. Her türlü sakız hastalığı için tedaviler mevcuttur.

Dişeti hastalığına bağlı yaygın problemler:

  • Uzun dişler (diş eti çizgileri kesilirken dişlerin kök kısımları ortaya çıkar)
  • Renksiz veya kötüleşen diş yapısı
  • Sakız depresyonları (diş eti dokusundaki dişler arasındaki delikler)
  • Enfekte sakız çizgisi (dişeti dokusunun renginin değişmesi veya iltihabı)
  • Diş kaybı veya diş hareketi

Diş eti hastalığının etkileri diş sağlığınıza zarar verebilir. Bununla birlikte, uygun koruyucu bakım ve ağız hijyeni sayesinde, diş eti hastalıkları ile ilgili problemleri önleyebilirsiniz.

Kötü Nefes (Halitosis)

Günlük fırçalama ve diş ipi kullanmak ağızdaki yiyecek parçacıklarının, plak ve bakterilerin birikmesini önlemeye yardımcı olur. Ağızda kalan yiyecek parçacıkları kötüleşir ve kötü nefese neden olur. Sarımsak veya hamsi gibi bazı gıdalar geçici olarak kötü bir nefes oluşturabilirken, sürekli kötü nefes dişeti hastalığının veya başka bir diş sorununun belirtisi olabilir.

Acıyan yara

Aftöz ülserler ağız içinde genellikle tekrarlayan küçük yaralardır. Genel olarak bir ya da iki hafta süren, kanserli yaraların süresi antimikrobiyal ağız gargaraların kullanımıyla azaltılabilir. Aftöz ülser ağzı kırmızı bir kenarlıkla çevrili beyaz veya gri bir tabana sahiptir.

Ağız sağlığı, yaşamın her aşamasında genel sağlık ve esenlik için gereklidir. Sağlıklı bir ağız, yalnızca fiziksel bedenin beslenmesini sağlamaz, aynı zamanda sosyal etkileşimi artırır ve benlik saygısı ve esenlik duygularını destekler.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.