Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanımı Hakkında Bilinmeyenler

Yıllar boyunca dişlerimizi fırçalamamıza rağmen birçoğumuz bu işlemi ne yazık ki doğru bir şekilde uygulayamamaktadır. Bir örnek verecek olur isek; doğru diş fırçalama için dişlerinizin en az 2 dakika boyunca fırçalanması gerektiğini biliyor muydunuz? Birçok yetişkin bu sürenin altında dişlerini fırçaladığından dolayı çocuklardan büyüklerini örnek almakta ve onlarda bu süreye uymamaktadır.

dis-fircalamak

  • Günde en az 2 defa ve özellikle de sabah kalkar kalkmaz ve yatmadan olmak üzere dişlerinizi fırçalamanız gerektiğini unutmayınız. Dahası gün aralarında yediğiniz öğünlerden sonra da bu işlemi yeniden tekrarlayabilirsiniz.
  • Diş macununuzun florür içermesine dikkat etmelisiniz. İki dakika kuralını unutmadan bu işlemi sabah, akşam ve gün aralarında tekrarlayınız.
  • Özellikle yatmadan önce dişlerinizi diş ipi yardımı ile temizleyiniz.
  • Her gün tüketmeye alıştığınız paket ve atıştırmalık olan gıdaları sınırlandırınız.
  • Profesyonel bir diş temizliği için ise her 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayınız.

Diş İpi Nasıl Kullanılır?

dis-ipi-bilgileri

Diş ipleri doğru kullanıldığı takdirde diş fırçasının ulaşamayacağı yerlerde ki yani diş eti çizgisinin altında olan ve dişler arasındaki yerlerde plak ve yiyecek artıklarının çıkartılmasını sağlamaktadır. Plak birikimi, diş çürüğüne ve diş eti hastalıklarına yol açabileceğinden dolayı diş ipinin devamlı kullanılarak dişlerin bu şekilde temizlenmesi gerekmektedir.

Diş İpinden Yüksek Verim Elde Edebilmek için Tercih Edilmesi Gereken Yöntemler Nelerdir?

Yaklaşık kırk santimetrelik diş ipi alınmalı ve ipin büyük bir bölümü orta parmakların çevresine sarılmalıdır. Daha sonra ise 4 ya da 5 santimlik ipi açıkta bırakmalısınız.

Diş ipini, başparmak ve işaret parmakları arasında gerilmiş tutarak dişler arasında nazik bir şekilde aşağı ve yukarı doğru hareket ettirilmelidir. İpliği tüm diş yüzeylerinde gezdirmeniz gerekmektedir. İpliğin diş eti çizgisini geçtiğinden emin olunuz. Diş ipini zorlamamaya özen gösteriniz. Aksi takdirde hassas diş eti dokusu kesilmesi veya doku ezilmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.