Diş İltihabı Ne Demektir?

Bakterilerin diş köklerine kadar ulaşıp enfeksiyon meydana getirmesine diş iltihabı denilmektedir. Diş iltihabı bireyin diş eti rahatsızlığından, çürükten ya da kanal tedavisi başarısızlığından ötürü oluşabilmektedir. Bununla beraber bireyin ağız hijyenini gerektiği gibi yapmaması ve kenar uyumu kötü duruma gelmiş dolgulardan kaynaklı mikroorganizmalar diş iltihabına yol açmaktadır. Ayrıca dişler arasında biriken gıda artıkları ve bu enfeksiyona karşı bireyin bağışıklığının mücadele edememesi gibi nedenler diş iltihabına yol açmaktadır.

İltihaplı Diş Çekilebilir Mi?

İltihaplı diş bireyin yüzünde şişmeye yol açmışsa, vücutta ateş ve halsizlik gibi belirtiler mevcutsa antibiyotik kullanımı ile iltihabın akut durumunu baskılanması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda hasta için iki ana tedavi yöntemi bulunmaktadır. İltihap diş köklerinde hasar oluşturmamışsa ve ebatı çok büyük değilse kanal tedavisi uygulanarak, tedavi edilip ağızda kalabilir.

Ancak diş iltihabı çok büyükse ve dişlerin köklerine zarar vermişse dişin çekimini tavsiye ediyoruz. Radyolojik görüntüleme yöntemleri sayesinde, bu tedavi yöntemlerine doktorumuz karar vermektedir. Uygulanacak tedavi sonrasında antibiyotik kullanmak gerekli ise hekimimiz bu konuda sizlere bilgi vermektedir.

Dişte Yer Alan İltihap Ne Zaman Geçer?

Dişte oluşmuş olan iltihap, dişe müdahale edilmediği takdirde geçmemektedir. Var olan belirtiler yüzde şişme, ağrı ve ateş gibi rahatsızlıklar antibiyotikle baskı yapılabilir. Bu durum bireyleri çoğu zaman yanıltmaktadır. Yaşanan belirtilerin geçmesi ile diş iltihabı yok olmamaktadır. Diş iltihabı, diş hekimlerimizin uyguladığı tedaviler ile geçmektedir.

Uygulanan kanal tedavisi yöntemi ise kanalların doldurulması ile bakteri sızdırmazlığı sağlanmaktadır. Böylelikle dişte yer alan iltihap yerini, sağlam kemiğe bırakmaktadır. Rutin diş hekimi kontrolleri esnasında alınan kontrol radyografları ile iyileşme süreci takip edilmektedir. Şayet uygulanacak tedavi çeşidi diş çekimi ise, dişin çekilmesi tamamlandıktan sonra mevcut iltihaplı doku tamamen temizlenmektedir. İyileşme periyodu uygulanan tedaviye göre farklılık göstermektedir.

Diş İltihabı için Antibiyotik Kullanmak Gerekli midir?

Mevcut diş iltihabı akut evresinde ise yani bireyin suratında şişlik, ateş ve halsizlik gibi belirtiler mevcutsa, enfeksiyonun vücudun tamamına yayılmaması için uygulanacak tedaviden önce antibiyotik kullanılması yararlı olmaktadır. Bunun haricinde dişin durumuna paralel ihtiyaç duyulan muayeneler yapılarak da destekleyici tedavi metodu olarak antibiyotik kullanılabilir.

Genel olarak düzenli diş hekimi kontrolleri son derece önemlidir. Kronik duruma gelmiş, kendini belli ettirmeyen diş iltihabı bireyin dikkate almadığı bir belirti ile aslında kendini gösteriyor olabilir. Bu nedenle en az yılda 2 defa diş hekimi ziyareti fark edilmeyen problemlerin fark edilmesini sağlamaktadır.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.