Diş Dolgusu Nasıl Yapılır? Acırmı?

Steril ve klinik bir ortamda hazırlanıp hastaya uygulanan diş dolgusu tedavisinde hastalar herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezler. Özellikle diş çürüklerine uygulanan diş dolguları sayesinde dişler eski güzel beyaz haline geri dönerler. Dişte yer alan küçük bir çürüğü dikkat almayan hastaların ağzındaki çürük zaman içerisinde ilerleme kaydederek diş kayıplarına neden olmaktadır.

Dişteki çürüğe tedavi yaptırmadığınız sürece enfeksiyona dönen çürük nedeni ile diş dokuları da zarar görebilmektedir. Bu nedenle 6 ayda bir diş hekiminizde diş kontrollerinizi yaptırmanız gerekmektedir. Dişinde oluşabilecek çürük için bu sayede erkenden bir tedavi sürecine girerek diş kaybına maruz kalmazsınız. Diş dolgusu sırasında dolgunun yapılacağı diş bölgesi diş hekimi tarafından uyuşturulmaktadır. Bu uyuşturulma işlemi sırasında diş hekimleri bazen iğne kullanabilir. Lakin diş hekiminizin uygulayacağı iğne herhangi bir ağrı ve sızı hissi meydana getirmez.

Diş hekimi iğne ile çürüğün olduğu bölgeyi uyuştururken ufak bir acı hissederseniz. Daha sonra ki yapılacak olan işlemlerde uyuşma nedeni ile bir ağrı ve sızı hissetmezsiniz. Diş dolgusunda amaç diş kaybını önlemektedir. Hastanın ağzında bulunan diş çürüğü eğer sinirlere kadar inmişse öncelikli olarak kanal tedavisi uygulanmaktadır. Lakin oluşan çürük sinirlere inmemişse diş hekimi öncelikli olarak dişi çürükten arındırır ve bölgeyi çürükten kurtarır.

Daha sonra diş yüzeyinde oluşan boşluğa dolgu işlemi uygulanır. Diş dolgusu sadece çürüklere değil darbe sonucu oluşan kırık veya çatlamış dişlere de uygulanmaktadır. Diş dolgusu yapılmadan önce hastanın panoramik ağız filmi çekilir. Daha sonra enfeksiyon olup olmadığı diş hekimi tarafından kontrol edilir. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra hastaya lokal anestezi uygulanır.

Diş hekimi diş temizleme cihazı ile dişi çürüklerden arındırır. Daha sonra hastanın istek ve arzusuna göre diş dolgusu seçilerek dolgu malzemesi ile oluşan boşluğa dolgu enjekte ediliyor. Oluşan boşluk tamamen doldurulduktan sonra diş hekimi traşlama işlemine geçiyor. Dili ve ağız kenarlarını yırtmaması için dolgudaki keskin yerler ve fazlalıklar alınıyor. Bütün bu işlemler bittikten sonra son olarak dolgu cilalanarak diş dolgu işlemi sona eriyor. Hastalar diş dolgusu işleminden memnun bir şekilde ayrılmaktadır. Dolgu sonrasında ağız ve diş bakımınıza günlük olarak yeteri miktarda özen göstermeniz gerekmektedir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.