Diş Dolgu Sonrası Hassasiyet Neden Oluşur?

Malatya Diş dolgusu, çürük sebebi ile dişte meydana gelen madde kaybını onarmak amacı ile uygulan en iyi tedavi yöntemidir. Diş dolgu tedavisi esnasında ilk olarak dişin çürüyen bölümü temizlenir. Daha sonra diş, dolgu yapımı için uygun bir duruma getirilir ve kaybedilen diş dokuları farklı dolgu çeşitleri konularak onarımı tamamlanır.

Dolgu tamamlandıktan sonra ilk birkaç hafta dolgu uygulanan dişin ağrıması, hassaslaşması ve sızlaması normal kabul edilmektedir. Çünkü çürük temizleme uygulaması esnasında, dişin damar sinir ağının mevcut olduğu pulpa bölümüne yaklaşılır. Bunun yanı sıra dişin mine tabakasının altındaki bölümlerde bu sinir ağına ait uzantılarda parçalanma meydana gelebilir. Bu durum dişinizde ilk birkaç hafta devam edecek olan onarım sürecinin başlamasına sebep olur. Bu süreçte de dişler hassasiyet ve ağrı gibi farklı semptomlar verebilir. Fakat dolgu sonrası oluşabilecek hassasiyetin farklı nedenleri de bulunmaktadır. Bunlar;

  • Dişte mevcut olan çürüğün tam olarak temizlenmemesi. Ayrıca temizleme esnasında kullanılan cihazların susuz çalıştırılması nedeni ile aşırı ısı oluşturması.
  • Dolgunun başarılı bir biçimde yapılmaması sonucunda dolgunun tutmaması, açılması ve hava alması
  • Dolgu materyallerine karşı alerji durumu
  • Dolgu çeşitlerinin yüksek yapılması gibi durumlarda da dişte hassasiyet oluşabilir. Böylesi durumlarda dolgunun değiştirilmesi gerekebilir.

Şayet dolgu tamamlandıktan sonra geçmeyen, şiddetli, gece uykudan uyandıracak ağrılar mevcutsa, dişin damar sinir ağının bulunduğu pulpa odası çürük sebebi ile enfekte olmuş olabilir. Ayrıca dişte dolgu ile kurtarılamayacak kadar derin çürük bulunabilir. Böylesi bir durumda dişe kanal tedavisi uygulanabilir. Diş dolgu sonrası benzer şikayetleri yaşıyorsanız en kısa zamanda hekiminize danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.