Diş Çekimi Sonrasında Bilinmesi Gerekenler

Diş çekimi bütün diş hekimlerinin en son tercihleri arasında yer alır. İmkanı varsa dişi korumak için tüm tedaviler uygulanır. bazı durumlarda ise dişi çekmekten başka bir seçenek kalmamıştır. Bu içeriğimizde diş çekimi sonrasında sıklıkla oluşan enfeksiyon, şiddetli ağrı gibi durumların oluşmaması için bilinmesi gereken konulara değ ineceğiniz. Diş çekimi nasıl yapılır sorumuzun cevabını ise yukarıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

Kanamayı Önlemek

dis cekimi bilgileri

Diş çekiminden sonra kanın pıhtılaşmasını sağlayarak yoğun kanamayı önlemek için çekim bölgesine ıslak gazlı bez yerleştirilir. Bu bez 40 dk boyunca çekilen alanda kalmalıdır.Kanamanın devam etmesi durumunda gazlı bezi yenilemek gereklidir. Diş çekildikten sonra 2 gün boyunca çok hafif bir kanama oluşabilir. Bu süre içinde sigara içmek ve pipetle bir şeyler içmek kan pıhtılarını oynatarak kanamaya neden olacağından bu durumlardan kaçınmak gereklidir. Diş çekimi sonrası kanama ne kadar sürer ve kanamayı önlemek için neler yapılır hakkında hekiminiz detaylı tavsiyeleri sizlere verecektir.

Ağız Çalkalama

Çekimden hemen sonra ağzınızı çalkalamayın! Çekim yapıldıktan bir gün sonra ılık tuzlu su ile çalkalama yapabilirsiniz. Bu konuda hekim tavsiyesine uymanız konusunda dikkatli olmalısınız. Bazı cerrahi çekimlerde tuzlu su çekim bölgesi için uygun olmayabilir. Hekiminiz size belki uygun olan bir ağız çalkalama suyu önerebilir.

Şişlik Oluşumu

Diş çekimi sonrasında şişlik ve ciltte morarmalar nadir de olsa meydana gelebilir. Bunun için yanağınıza soğuk pres uygulaması yapabilirsiniz. Soğuk pres uygulaması çekimden sonraki  5 saat içinde saatte 20 dk uygulama şekli ile yapılmalıdır.

İlaç Kullanımı

Genellikle diş çekimlerinden sonra basit ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilir. Fakat ağrıların giderilmemesi durumlarında daha güçlü bir ilacı hekiminiz reçete edebilir ve bu ilacı kullanırken hekiminizin yada eczacınızın önerdiği şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.

Yeme ve İçme

Diş hekimleri çekim yapıldıktan sonra ilk gün için bol miktarda sıvı almanızı tavsiye ederler. Ve diş çekildikten sonra 2 saat içinde yeme-içme tavsiye edilmez. Sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketilmemesine dikkat etmek gereklidir. çekim yapılan taraftan yememeye dikkat edilmelidir. Diş çekimi yaptıktan sonra dişlerinizi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat çekim bölgesindeki temizlik konusunda hassas ve nazik olmalısınız.

Diş çekimi sonrasında yukarıdaki önerilere dikkat edildiği takdirde ortalama 2 gün içinde hızlı bir iyileşme süresi oluşmaktadır. Diş çekimi normal şartlarda basit bir işlemdir. Diş çekimi ne kadar sürer sorusu diş hekimi fobisi olanlarında sıklıkla sorduğu bir sorudur. Bu sorunun cevabı ise ancak nasıl bir çekim yapılacağı ile alakalıdır.

Çekilen Dişin Yerini Doldurmak için Alternatifler

dis-cekimi-esdent

Çekilen dişin yerini doldurmak önemli bir konudur. Çekimden sonra oluşan boşluklar zaman için çene kemiğinde erimeye sebep olacaktır. Bu doldurma işlemi için bir kaç diş tedavisi alternatifi mevcuttur. En sık tercih edilen iki yöntem ise implant ve porselen köprüdür.

İmplant tedavisi porselen köprüye göre daha az risk taşır. Sebebi komşu dillere herhangi bir müdahale gerektirmeyen işlemlerdir. İmplant tedavisi çekilen dişin kemiğinin uygun olması durumunda diğer dişlere zarar vermeden boşluğu tamamlamak için en mantıklı tedavi şeklidir. Tek bir diş değil de tüm dişlerinizi çektirdiyseniz eğer yerini doldurmak için çıkarılabilir tam protez ve implantlar bu durumda tercih edilebilir uygulamalardır.

 

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.