Diş Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Diş ağrısı, dişte meydana gelen iltihaplanması nedeniyle olur. İltihap dişin en iç kısmında meydana gelir. Diş iltihabı genel olarak diş çürümesi, dişte kırık oluşması, gevşeyen dolgu ve diş eti çekilmesi gibi durumlar sonucunda meydana gelir.

Diş ağrısı oluşmasına elbette sadece bunlar etki etmemektedir. Ayrıca diş etinde meydana gelen ülser ve çeşitli yaralar da diş ağrısı yaşanmasına neden olur.

Diş ağrısını geçirmek için diş hekimi muayenesinden geçilmesi gerekir. Ağrıya neden olan faktör belirlenmeden tedavi sürecine geçilmez. Diş ağrısının nedeni belirlendikten sonra tedavi sürecine geçilir. Kişi kendini bir benze olsun rahatlatmak için diş hekimine gidene kadar ağrı kesici alabilir.

Diş Ağrısı Neden Olur?

Diş ağrısı nedenleri arasında baş sırada diş çürükleri yer alır. Yaşanan diş ağrılarının %75’lik bölümü çürüyen diş kaynaklı olarak ortaya çıkar. Yaşanan ağrı hafif olabileceği gibi şiddetli ağrıların oluşması da mümkündür.

Diş ağrısı yaşandığında dişte hassasiyet başlar. Aşırı sıcak veya soğuk bir şey tüketmek ağrının artmasına neden olabilir. Ağrı alt çeneden geliyorsa bu ağrı kulak ağrısı gibi hissedilebilir. Bu yüzden bazı durumlarda kişi kulağının ağrıdığını düşünür ancak ağrıyan şey dişidir.

Diş Ağrısının Başlıca Nedenleri

  • Diş çürüğü: Yenilen yemekler ve ağızdaki bakteriler, dişlerde plak oluşumuna neden olur. Plak içerisinde yüksek oranda bakteri vardır. Bu bakteriler dişe zarar verecek nitelikte asit üretir. Bu asit bir süre sonra diş minesine zarar vererek dişte çürük oluşumuna neden olur. Diş çürümeye başladığında sıcak veya soğuk bir şey tüketilince sızı yani ağrı hissedilir. Bu tip durumlarda çürüme dişi tamamen yok etmeden tedavi edilmelidir. Aksi halde dişin çekilmesi gerekebilir.
  • Diş özü iltihabı: Dişin tam içinde yer alan sinir doku ve kan damarlarında iltihaplanma olsu durumudur. Oluşan iltihap çoğalarak diş etine baskı yapar. İltihaplanma azsa ağrı az, iltihaplanma fazlaysa yaşanan ağrı da o derece yoğun hissedilir. Bu tip diş ağrısı spontane bir şekilde geçmez. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
  • Diş kırığı: Dişlerimin vücudumuzda en çok kullandığımız yerlerdendir. Bu yüzden zaman içerisinde dişlerde zayıflama meydana gelir. Özellikle zayıflayan dişlere sahip olan kişiler sert bir şeyi ısıracak olursa dişte kırılma olur. Bazı durumlarda çatlamalar da meydana gelebilir. Dişinizde bir şeyi ısırırken ağrı oluşuyorsa büyük ihtimalle dişinizde ya kırık ya da çatlak vardır.
  • Diş apsesi: Dişin öz kısmında iltihap oluşması sonucunda meydana gelir. Enfeksiyon dişin ucundan dışarı çıkmaya çalışır. Tedavi edilmemesi durumunda şişliğe ve çekilmez diş ağrılarına neden olabilir. Uzman hekim tarafından röntgen çekilerek diş apsesi olup olmadığı tespit edilebilir.
  • Diş eti hastalıkları: Diş etinde meydana gelen iltihaplı hastalıklar diş ağrısına neden olur. Oluşan enfeksiyon diş etlerinde çekilmeye neden olmaktadır. Bu durum dişleri çürümeye karşı savunmasız hale getirir. En kısa sürede tedavi gerçekleşmemesi halinde diş kayıpları yaşanabilir.
  • Diş hassasiyeti: Kimi zaman dişte bir sorun olmamasına rağmen hassasiyet oluşabilir. Özellikle soğuk havalarda bu hassasiyet nedeniyle ağrılar yaşanır. Diş hassasiyetini gidermek için özel olarak üretilen diş macunları sayesinde mevcut ağrının önüne geçilebilir.

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısını geçirmek için öncelikle olarak ağrının neyden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Diş ağrısına neden olan sorun tespit edildikten sonra uygun tedaviye geçilerek diş ağrısı geçirilebilir.

Diş ağrısı tedavisinde ağrı kesiciler olmazsa olmazdır. Yaşanan diş ağrısı ağrı kesiciler sayesinde büyük oranda ortadan kaldırılır. Ağrı oluşumuna apse neden olduysa bunun için antibiyotik ilaç kullanılması gerekir. İltihap kurutulduktan sonra uygun tedavi yöntemine geçilir.

Diş eti kaynaklı sorunlarda da genellikle antibiyotik ilaçlar kullanılmaktadır. Diş hassasiyeti kaynaklı diş ağrısı yaşıyorsanız hassasiyet giderici diş macunu reçete edilerek oluşan ağrının önüne geçilebilir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.