Dentin Hassasiyeti ile Karşılaştığınızda Ne Yapmalısınız?

Diş hassasiyetleri hemen her bireyin yaşadığı sorunlardan biridir. Diş etlerinin çekilmesi ya da diş minelerinde oluşan aşınmaların sonucu olarak zaman içinde yaşanan bir durum haline gelmektedir. Diş hassasiyeti yaşayan kişilerin yaş aralıkları ise 20-50 yaş arasıdır. Çoğumuz dişlerimizin hassas olduğunu biliriz ancak bazı durumlarda bu hassasiyet yerini sancılı bir sürece bırakmaktadır. Dişlerde meydana gelen bu hassasiyeti ağrılara dönüştüren birden çok neden bulunmaktadır.

diş-hassasiyeti-kadın

Dişlerinizde hassasiyet oluşturacak nedenler

  • Aşırı soğuk ya da sıcak besinler tüketmek
  • Şeker oranı yüksek gıdalar tüketmek
  • Dişlerin hatalı ve sert fırçalanması
  • Kötü ağız bakım hijyenine bağlı olarak oluşan diş ve diş etleri iltihabı
  • Asitli gıdaların yoğun bir şekilde tüketilmesi

Yukarıda saydığımız sorunlar dişlerinizin hassasiyetini arttıracak ve sizi ağrılarla baş etmek zorunda bırakacaktır. Dişlerde oluşan hassasiyetin dişin yumuşak kısmı olan dentin açığa çıkması ile oluşmaktadır. Dentin diş etlerinin ve diş minesinin arasında yer almaktadır. Açığa çıktığında ise yukarıda sıralamış olduğumuz dış kaynaklardan dolayı dişin hassas bölgeleri uyarılar ve diş ağrılarının artmasına neden olmaktadır.

Dentin hassasiyeti oluşturacak nedenlerden bazıları

  • Dişlerin sert fırçalanmasının sonucunda mine tabakasının zarar görmesi
  • Tedavisi yapılmayan çürüklerin neden olduğu ağız içi sorunlar
  • Diş kökünü ortaya çıkaran diş eti ameliyatları
  • Çatlaklar ya da aralıklı olan eski diş dolguları
  • Diş kökleri ortaya çıkmış insanlarda aşırı diş beyazlatma gibi durumlarda yine dentin de hassasiyet oluşturacak nedenler arasında yer alır.

Diğer hastalıklarda olduğu gibi diş ve diş etleri hassasiyeti ile ilgili uzman görüşüne ve tedavi yöntemine başvurmadığınız zaman bu hastalıklar ile baş etmek zorunda kalarak daha fazla sağlık sorunlarının oluşmasına da neden olabilirsiniz.

Diş ve Diş Eti Hassasiyetleri Nasıl Ortadan Kalkmaktadır?

Hassas dişlere nasıl bir ağız bakımı ya da tedavi yöntemi uygulanması gerektiği hakkında yeterli bilgilere sahip değilseniz yapmanız gereken ilk şey kesinlikle uzman bir diş hekimine danışmak olmalıdır. Diş hekiminin tavsiyeleri üzerine uygulanması gereken tedavi yöntemlerine karar verilmelidir. Bu konu üzerine dikkat etmeniz gereken konuları ise şu şekilde sıralayabiliriz.

Hassas dişlerin tedavi edilmesi ilk olarak bu hassasiyete neden olan etmenlerin tespit edilmesi ile başlamalıdır. Sonrasında ise asitli gıdalardan kaçınılması gerektiği ve bunun yanında dişlerde istemsiz bir şekilde sıkmalar yaşanıyor ise bir gece plağı da kullanabilirsiniz. Diş fırçanızın sert olmaması ve 3 ayda bir yumuşak bir fırça ile değişmesi gerektiğini unutmayın.

Hassasiyet giderici diş macunu da almanız gereklidir. Diş macununun içerisindeki yüksek flor ile beraber yüzeylerde asitlere karşı koruyucu bir tabaka oluşmaktadır. Son olarak tavsiye edeceğimiz şey sizlerin de bildiği gibi günde en az 2 defa dişlerinizi yumuşak bir diş fırçası yardımı ile fırçalamanızdır. Sağlıklı dişler ile gülümsemeniz dileğiyle!

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.