Çocuklarda Diş Sağlığı

Çocuklarda diş sağlığı genellikle süt dişlerinin normal dişlere oranla daha hızlı çürümeye eğilimli olmasından kaynaklı dikkat edilmesi gereken bir uygulamadır. Çoğunlukla bebeklerde ilk dişler 6 aylıkken çıkmaya başlar bebeklerin genetik faktörlerine bağlı olarak 1 yaşına kadar uzamaktadır. 1 yaşında dişler halen çıkmamışsa bir diş hekimine görünmek gereklidir.

Çocukluk Çağında Diş Bakımı Alışkanlığının Önemi

Çocuklarda diş çürükleri erken dönemlerde ortaya çıkan sıcak, soğuk hassasiyetine bağlı olarak oluşan ağrıları çoğunlukla anlamazlar. Ağrılar ilerleyen çürüklerde ortaya çıktığından geç kalınmış olur. Yetişkinler kadar  diş bakımına dikkat etmeyen çocuklara ebeveynleri tarafından kazandırılacak bir alışkanlık olmaktadır.

Diş çıkarmadan bir kaç gün önceden huzursuzluk, ateş, iştahsızlık ve dişlerde kaşıntılar oluşabilir. Bu semptomları giderek bir ilaç yoktur fakat yemeklerden önce bu şikayetleri hafifletici bir takım pomatlar  eczanelerden temin edilebilir. Pedodonti çocuklarda ağız ve diş sağlığını kapsayan alandır.

Çürükleri engelleyecek fissür örtücü denilen malzemeler mevcuttur. Çürükler genellikle azı ve küçük azı dişlerinin üzerinde bulunan fissür denilen oyuklarda meydana gelir. Bunun için bu oyuklar fissür örtücü ile oyuklar kapatılarak çürüklerin oluşumu ertelenebilir. Çürüğü engellemek için bir başka uygulama ise dişlere yüzeysel florür uygulamasıdır.

Sağlık bakanlığının yeni uygulaması ile okul öncesi ve ilkokul 1 sınıf öğrencilerine okullarda ücretsiz olarak yılda bir kere yapılmaktadır. Süt dişlerinin ilk görevi çiğneme fonksiyonunun düzgün sağlanmasıdır. Daha sonra düzgün konuşmaya yardımcı olmaktır. Süt dişleri kendilerinden sonra gelecek olan kalıcı dişlerinin yerinin hazırlanması ve korunmasında büyük rol oynarlar.

Süt dişlerindeki çürükler tedavi edilmediğinde ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde sorunlar yol açacağına süt dişleri nede olsa yerine yenisi gelecek diye bir yanılgıya düşülmemeli gerekli olan tedavi uygulanmalıdır. Bebekler 6-8 aylıkken ilk dişlerin çıkmasından sonra sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerinden sonra temiz bir tülbent ile temizlikleri sağlanmalıdır.

Diş fırçası kullanımı ise arka dişler çıktıktan sonra ortalama 2,5 yada 3 yaşları civarında eğitimi verilmesi gereken bir uygulamadır. Çocuklarda naylon ve yumuşak kıllardan üretilmiş fırçalar kullanılmalı sert fırçalardan uzak durulması gerekir. Çocuklar diş fırçalarken dişlerin görünen yüzeylerini fırçaladıklarından ebeveynler tarafından kontrol edilmesi gerekir.

Çürükler çoğunlukla arka taraflarda ve diş aralarındaki yetersiz bakımından dolayı oluşur. Ağız ve diş sağlığı alışkanlığının çocuklara kazandırılması anne babanın desteği ile olacağını unutmamak gerekir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.