Bruksizm Diş Gıcırdatma Dikkate Alınmalı !

Bruksizm Diş gıcırdatma toplumda fazlası ile sık görülen çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin gece uyku sırasında yaşanan bir sorundur. Diş hekimliğinde Bruksizm olarak adlandırılan bu rahatsızlık uyku esnasında bilinçsiz bir şekilde dişleri sıkma durumuna denmektedir. Alışkanlık haline gelen bu durum kişiler tarafında pek fark edilmemektedir.

Bruksizm Diş Gıcırdatma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bruksizm Diş Gıcırdatma Dikkate Alınmalı !

Bruksizm diş gıcırdatma sorunu olan kişilerin geneli uyku sırasında dişlerine uyguladıkları kuvvet sebebi ile dolgularının ve dişlerinin kırıldığını görebilir. Bazılarında ise çene eklemi deformasyonu baş ve çene ağrısı şikayetleri görülmektedir. Diş gıcırdatma sorunu psikolojik ya da fiziksel nedenlerden oluşmaktadır.

Özellikle stresin yoğun olduğu dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Genellikle bebek ve çocukluk dönemlerinde fazlası ile önemli olan bu konuda koruyucu tedavilerin yapılması için kesinlikle bir diş hekimi ile görüşmek gerekir. Çocuklarda diş gıcırdatması tespit edildiği anda yapmanız gereken ilk şey nedenlerini araştırmak olmalıdır.

Bruksizm Belirtileri Nelerdir?

Bruksizm rahatsızlığının en belirgin nedeni ağrılı semptomlardır. Genellikle yüz kaslarında ve çene eklemlerinde baş ile boyun bölgesinde oluşan ağrılar en sık rastlanan belirtiler olarak görülmektedir.

  • Çene eklemi, yüz kasları baş ve boyun bölgesinde ağrılar
  • Ağız açıp kapama zorlanma
  • Diş çiğneme yüzeylerinde aşınma
  • Sabah uyanıldığında ağız içinde kum oluşması hissi
  • Sıkmaya bağlı sürtünmeden dolayı diş boylarında kısalma
  • Aşınma sonucu diş hassasiyeti
  • Dişlerde ve dolgularda kırılmalar
  • Çene ekleminde açıp kapama sırasında ses duyulması
  • Dişlerin sallanması

Yukarıdaki belirttiğimiz maddedeler diş gıcırdatma sorununun neden önemli olduğunu belirtmektedir. Dış gıcırdatma sorununun ortaya çıkması ise bazı faktörlerin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Psikolojik, dental ve sistemik sorunlar olarak da sıralanabilir. Bu nedenler ise;

Dental Sebebler

Çok yüksek ya da düşük yükseklikte yapılan dolgu ve protezler kapanışta bozukluk ile dişsel temaslar dental nedenler arasında yer almaktadır.

Sistemik Sebepler

Alerjiler, bağırsak parazitleri, sağlıksız ve yetersiz beslenme gibi ciddiye alınması gereken sorunlar diş gıcırdatmalarına neden olan sorunlar arasında yer alır.

Psikolojik Sebepler

Psikolojik sorunlar ise günlük strese bağlı durumlar kişisel sıkıntılar en çok görülen nedenler arasındadır. Uykusuzluk, kıskançlık gibi durumlar da uyku esnasında dişlerin kuvvetlice sıkılmasına ve diş gıcırdatmasının oluşumuna neden olmaktadır.

Bruksizm Diş Gıcırdatması Tedavi Yöntemleri

Eğer diş gıcırdatma sorunu yaşayan çocuklar ise daha basit tedaviler uygulanabilir. Sıklığı ve şiddeti hakkında detaylı bilgi edinmek gerekir. Muayeneden sonra dişlerde aşınma varsa bu tedaviye başlamak gerektir. Diş kapanışlarında sorun varsa bazı basit aşınmalar ile bu sorun tamamen giderilebilir.

Şayet bu düzenlemeler yetersiz ise ağız içi apereyler kullanılmalıdır. Yetişkin hastalarda ise genellikle gece plağı uygulaması yapılmaktadır. Isırma plağı olarak da bilinen bu aparey gece uyku sırasında kullanılmalıdır. Hatalı ve eksik olan dental problemler tespit edilerek tedavi uygulamasına geçilmelidir. Diş gıcırdatmanın ileri safhada çene ekleminde ciddi hasarlar ortaya çıkartması sonucunda cerrahi müdahale gerekebilir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.