Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş bakımında önemli olan fırçalama işlemidir. Bunun içinde öncelikle yapılması gerek doğru diş fırçasını seçmek olmalıdır. En uygun fırça orta sertlikte ve fırça başı küçük olandır. Fırça başı küçük olduğunda arka dişlere daha rahat ulaşılır ve bulantı refleksi azaltılmış olur.

Diş macunu seçiminde ise flüorür içerikli olanı tercih edilmelidir. Her defasında farklı bir marka diş macunu alınmalıdır. Böylelikle içinde bulunan aşındırıcılar şekil ve boyut olarak değişir aynı yönde bir aşındırma oluşturmaz. Bu da dişlerimizin zara görmesini engeller.

Diş macunlarının yanısıra diş pastaları da bulunmaktadır. Bunların aşındırıcıları çok fazla olduğundan günlük kullanım için tavsiye edilmez. Ayda bir iki defa kullanılabilir.

Diş Fırçalama Tekniği

Diş fırçalama tekniklerinde diş fırçası 45 derecelik açı yapacak şekilde tutulur ve diş eti hizasından başlayarak ağız boşluğuna doğru fırçalama başlanır. Diş yüzeylerinden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, daireler çizecek ve yumuşa bir biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

Sonrasında dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır ve fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

Dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır. Böylelikle sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.

Diş fırçalama esnasında dişleriniz kanıyorsa, kanayan yerler iyi temizlenmiyor demektir. Diş etiniz kanıyor diye fırçalamayı bırakmamalısınız. Bilakis kanayan yer daha dikkatli ve özenli bir şekilde fırçalanmalıdır.

Diş fırçası kişiye ait bir araç olduğundan, başkaları ile paylaşılmamalıdır. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en fazla 3-4 ayda bir değiştirilmelidir.

Diş Fırçalarken Sıklıkla Yapılan Hatalar

Diş etine temas etmeden ve sadece dişleri fırçalamak. Sadece ön yüzleri fırçalamak, dil-damak tarafını mide bulantısından dolayı fırçalamamak,

Macunu diş fırçasının kıllarını kaplayacak şekilde sürmek. Macun leblebinin yarısı kadar konsa yeterli olacaktır. Altı yaşından küçük çocuklarda macun kullanılması önerilmez. 12 yaşından küçüklerde ise çocuk ağzını fırçalama sonrası güzelce çalkalayabiliyorsa kullanılabilir.

Diş macunu ve ağız gargaralarından fayda beklemek yanlıştır. Asıl önemli olan mekanik temizliktir. Mekanik temizlik sadece dış fırçası ve diş ipi ile mümkündür.

Çarpık dişleri temizlerken fırçanın yönü ve şekli dişin pozisyonuna göre değiştirilmemeli. Aşırı kuvvet uygulanarak fırçalanan dişlerde diş eti çekilmesi ve köşe dişlerde aşınmalar oluşabilir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.