Sıkça Sorulan Sorular

Diş tedavilerinin maliyeti hakkında bilgi alabilir miyim?

Her hastaya yapılan tedavi o hastaya özgüdür. Bizler diş hekimi olarak ağız ve diş sağlığınız için en uygun tedavi seçeneğini en uygun fiyatla sizlere sunmaya çalışıyoruz. Kliniğimize geldiğiniz zaman ilk muayeneniz ve gerekli radyografik incelemeler yapılıp, alternatif tedavi seçenekleri, maliyetleri ve ödeme koşulları size detaylı olarak anlatılacaktır. Kliniğimizde prensiplerimiz gereği muayene ücreti uygulanmaktadır.

SGK ile anlaşmanız var mıdır?

Sosyal Güvenlik Kurumlarının eski adı ile SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığının henüz diş konusunda özel kuruluşlarla anlaşması bulunmamaktadır. Bu tüm özel hastanelerin diş bölümlerini ve özel klinikleri kapsamaktadır.

Kliniğimiz diş tedavisini kapsayan tüm özel bankalar ve özel sigortalar ile anlaşmalıdır.

Ağzımdaki kötü kokudan şikayetçiyim. Bu problem neden kaynaklanıyor olabilir?

Ağız kokusu %90 oranında ağız içi nedenlerden kaynaklanır.

  • Düzenli ağız bakımı yapılmazsa, yiyecek artıkları dişler arasında, dilin ve dişetlerinin üzerinde birikerek ağızda kalır ve bir süre sonra kokuya neden olur.
  • Dişeti hastalığı sonucu meydana gelen derin dişeti ceplerine tam olarak ulaşılıp temizlik sağlanamaz. Bu cepler ağız kokusuna neden olur.
  • Ağızda bulunan çürük dişler, taşkın ve komşu dişlerle kontağı olmayan dolgular, anormal diş temasları ve diş morfolojisinin kaybı, yiyeceklerin bu bölgelerde birikmesine neden olarak ağız kokusu oluşturur.
  • Uyumsuz ve kötü kullanılan protezler ağız kokusuna neden olur.
  • Ağız içindeki tümörler ağız kokusuna neden olabilir.

Ağız kokusu sosyal yaşamda oldukça rahatsız edici bir durum olduğu için ihmal edilmemelidir. Zira ufak müdahalelerle bu sorundan tamamen kurtulabilirsiniz.

Ağız kokusundan kurtulmak için ne yapmam gerekir?

Ağız içinden kaynaklanan kokudan kurtulmak için ağızdaki dişeti hastalıkları ve diş çürükleri tedavi edilmelidir. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmeli, günde en az iki kez florürlü bir diş macunu ile dişler fırçalanmalı ve günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Diş fırçalama sırasında dilin de fırçalanması gerekir. Varsa kullanılan protezlerin bakımına özen gösterilmelidir.

Eğer ağız ve dişlerinize yapılan müdahalelerden sonra hala ağız kokusundan şikayetçi iseniz, diğer sebepler araştırılmalıdır.

Dişlerimin renginden memnun değilim. Beyazlatma işlemi nasıl yapılmaktadır? Dişlerime zararı olur mu?

Bleaching (diş beyazlatma) işleminde, dişin mine ve dentin tabakalarına nüfuz edilerek bu bölgelerde oluşan renklenmeler kaldırılıp, dişin rengi istenilen tona kadar beyazlatılabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, diş hekiminizin belirteceği hususlara düzenli uyulduğu takdirde, beyazlatma işlemi kesinlikle güvenli bir uygulamadır. Dişlere ve dişetine hiçbir zararı yoktur.

Diş beyazlatma işleminde 2 farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunların birincisinde ağzınızdan ölçü alınır ve bu ölçü ile laboratuvarda size özel silikon kalıplar hazırlanır. Çene ve diş yapınıza özel olarak hazırlanmış silikon kalıplar ağzınıza adapte edilir ve kontrolleri yapılır. Dişlerinize uygun beyazlatıcı ilaç hekiminiz tarafından seçilip dozu ayarlanır. Günde 2-8 saat süreyle bu silikon kalıplar dişler üzerine takılır. Genellikle, pratik olduğu için gece uyku süresince takılması tercih edilir. Bu uygulamaya, renklenmenin derecesine, istenilen renk tonuna ve hastanın yaşına göre 7-15 gün süreyle devam edilir. Bu süre zarfında düzenli olarak kontrol yapılarak gerekirse ilaç dozu, kullanım miktarı ve süresi hekiminiz tarafından değiştirilir. Diğer yöntemde ise beyazlatma işlemi kliniğimizde diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Yapılan çalışmalarda her iki yöntemin birarada uygulanması sonucunda beyazlatma işleminin daha etkili olduğu gösterilmiştir.

Diştaşlarımı temizletmeli miyim? Bu işlem sırasında ağrı duyar mıyım?

Dişetlerinizin sağlığı dişlerinizin sağlığı kadar önemlidir. İlerleyen dişeti hastalıkları çürüksüz dişlerinizin kaybına sebep olabilmektedir. Dişeti hastalıklarının en önemli sebebi bakteri plağıdır. Bu plak diş yüzeyinden kaldırılmazsa zamanla sertleşerek diş taşına dönüşmektedir. Ağızda bakteri ve plak varlığı dişeti hastalıklarının yanı sıra ağız kokusuna da sebep olabilmektedir.

Diş taşı temizliği sırasında kesinlikle canınız acımaz. İşlem sonrasında hassasiyet görülebilir. Bunun sebebi uzun yıllar diş taşlarının temizlenmemesi sonucunda dişeti çekilmesine ve hassas olan kök yüzeyinin açığa çıkmasına bağlıdır. Ancak bu durumda flor uygulaması ve gerekliyse kök yüzeyinin kapatılması gibi işlemler uygulanmaktadır. Normal koşullarda temizlik esnasında ve sonrasında hiç bir sorun yaşanmamaktadır.

İmplant nedir? Herkese uygulanabilmekte midir?

Diş implantları ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, özel materyallerden hazırlanan, yapay diş kökleridir. İmplantlar çene kemiğine basit bir operasyonla yerleştirilmektedir. İmplant yerleştirildikten sonra kemikle tamamen kaynaşması için yaklaşık olarak 3 ay beklenmektedir.. Bu 3 ay sonunda implantın üzeri açılarak protez için uygun hale getirilmektedir. Kaybedilen her diş için bir tane diş implantı yerleştirilmesi gerekmez. Çoğu zaman bir diş implantı köprü ayağı olarak kullanılarak, eksik olan iki ya da üç dişin vazifesini görebilmektedir.

İmplant genel sağlık durumu iyi olan her hastaya uygulanabilir. Ancak kemik gelişimi tamamlanmamış genç bireylerde tercih edilmemektedir. Diş implantlarının uzun ömürlü olabilmesi için, etrafında belirli kalınlık ve boyutta sağlam çene kemiği bulunması gerekir. İmplant uygulaması için üst yaş limiti yoktur.

Kanal tedavisi ne zaman uygulanmaktadır?

Uygulanan tedaviler sırasında diş dokusu mümkün olduğunca canlı olarak korunmaya çalışılır. Ancak diş pulpası canlı olarak tedavi edilip korunması mümkün değilse, kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisinde dişin sinir dokusu çıkartılarak, bu boşluk şekillendirilir, mekanik ve kimyasal olarak temizlenir ve kök ucuna kadar kanal dolgu maddeleri ile doldurulur.
Kanal tedavisi için uygun anestezi ile dişte uyuşukluk sağlanır. Dişteki çürük temizlenerek dişin sinirine ulaşılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir. Kanal boyunu tespit etmek için dişinizin içine kanal aleti yerleştirilerek röntgen alınır. Kanal boyu rehberliğinde, kök ucuna kadar kanal şekillendirilir. Mekanik olarak ve uygun kimyasallar kullanılarak bütün artıklar ortamdan uzaklaştırılır. Tam iyileşme gerçekleşene kadar seanslar arasında kanalın içi ve diş geçici dolgu maddeleri ile kapatılır. Tamamen iyileşme sağlandıktan sonra, kanal uygun dolgu maddeleri kullanılarak, kök ucuna kadar doldurulur. Kanal tedavisi tek seansta tamamlanabileceği gibi dişin durumuna göre birkaç seans da sürebilir.

Köprü nasıl bir tedavidir? Ne tip malzemeler kullanılmaktadır?

Köprü, bir ya da daha fazla dişin kaybedilmesi durumunda meydana gelen dişsiz boşluğun ağızda bulunan dişlerden destek alınarak doldurulması yöntemidir. Köprü tedavisinde çekilmiş dişsiz boşlukların önünde ve arkasındaki dişlerde aşındırma ve preparasyon yapılır. Hazırlanan dişlerin üzeri kaplanır ve bu dişlerden destek alınarak eksik diş boşluğu yerine porselen dişler yerleştirilir ve çekim boşlukları doldurulur.

Günümüzde köprü yapımında materyal olarak porselen kullanılmaktadır. Porselen materyalinin dayanıklı olabilmesi için altyapıyla beraber kullanılmaktadır. Bu altyapı metal veya güçlendirilmiş porselen (zirkonyum) olabilmektedir. Zirkonyum olarak adlandırılan güçlendirilmiş porselenin avantajı ışık geçirgenliğinin doğal dişe çok yakın olmasıdır. Bu sayede çok daha doğal bir görüntü elde edilebilmektedir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.