Kanal Tedavisi

Doğal dişi korumanın en etkili ve bilinen yöntemi olan kanal tedavisi, hasar gören dişlerin tedavi edilmesi ile korunmasında kullanılan bir yöntemdir. Dişin içindeki yumuşak tabaka olan pulpa kendini tamir edemediğinden ölür.

Önceden hasar gören pulpanın tek tedavi yöntemi diş çekimi iken günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile doğal dişi kaybetmeden kanal tedavisi uygulanır.

Kanal Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pulpanın iyileşemeyecek derecede hasar gördüğü durumlarda uygulanan kanal tedavisi yöntemine endodonti denilmektedir. Amacı ise, hasar gören dişin içindeki sinirlerin alınması ve daha sonra boş bırakılan bölgenin dolgu ile doldurulması sonucunda doğal diş korunmaktadır.

Kanal tedavileri hastaları zorlayacak maddi yükü fazla olan tedavi şeklinden kurtardığından doğal dişin korunmasında da fazlası ile etkili bir yöntemdir. Kanal tedavisinin ilk aşaması ağrı oluşmaması için dişin içine anestezi uygulaması ile başlamaktadır.

Daha sonra dişin çürüğü ve pulpanın temizliği yapılmaktadır. Temizlenerek genişletilen bölge dolgu ile doldurulur. Kanal tedavisi sonrası şişlik ya da ağrı nadir görülen durumlardır. Bu durumun şikayet nedeni ise bakterilerdir. Diş hekimi pansuman yaparak bakterinin yayılmasının önüne geçmektedir.

Kanal tedavisi boyunca dikkat edilmesi gerekenler;

  • Anestezi etkisi ile uyuşukluk olacağından dudak, damak ve dilin ısırılma durumu olduğundan bunun önüne geçmek için anestezinin etkisi geçene kadar bir şeyler yenip içilmemelidir.
  • Kanal tedavisi seansında ağız içinde ağız içinde geçici dolgu olduğundan sert şeyler yemekten kaçınılmalıdır.
  • Geçidi dolgu yapılan hastalar ağrı geçtiğinden tedaviyi yarım bırakmaktadır. Bu tedavinin tamamlandığı anlamına gelen yarım kalan bir diş olduğundan bir süre sonra dişin çekilmesi gerekebilir.

Kanal tedavisi yaptıran hastalar genellikle acı ve ağrının ne şiddette olacağını merak ederler. Anestezi uygulandığından ağrı ve acı hissedilmez tedavi sonrasında tedavi olan bölge bastırıldığı zaman ağrı oluşabilir.

Nadir olarak tedavi sonrası bölgede şişlik meydana gelebilir bu sorun da diş hekiminin önerdiği bir antibiyotik tedavisi ile ortadan kalkacaktır. Kanal tedavisi yapılan doğal dişiniz sinirleri alınmış olsa da uzun yıllar sizi kendi dişiniz ile çiğneme fonksiyonunuz da yardımcı olacaktır.

Kanal tedavisi uygulanan diş sağlıklı ve düzenli bakımının yapılması durumunda ömür boyu sizinle yaşaması mümkün bir tedavi şeklidir. Günde iki defa dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Kanal tedavisi sonucu ağrının kesin olarak kesilmesi bazı durumlarda söz konusu olmamaktadır. Bu durumda hastalıklı dişin çekilmesi gerekli olabilir.

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem midir?

Kanal tedavisi hastaların dişlerinin uyuşturularak yapılan bir tedavi yöntemi olduğundan ağrılı bir işlem olmamaktadır. Fakat bazı durumlarda yani çok ağrılı ya da enfeksiyonlu dişlerde uyuşma sorunu yaşanabilir. Bu gibi durumlarda da gelişmiş uyuşturma yöntemleri kullanılarak  diş uyuşturulmakta ve tedavi edilmemektedir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.