Hassasiyette Diş Hekimi Kontrolleri

Hassasiyette diş hekimi kontrolleri oldukça önemlidir. Diş hassasiyetinin nedenleri bir çok farklı faktöre bağlı olarak gelişen bir durumdur. Bir çok kişi dişlerinin hassas olduğunu dile getirirler. Hassasiyet iki şekilde görülür dentin ve pulpa hassasiyeti ikisininde oluşumu, farklı nedenlerden kaynaklanır. Dişlerinde sorun olmayan kişilerin de hassasiyet sorunu yaşadıklarını görmekteyiz.

Diş Hekimliğinde Hassasiyet Teşhis ve Tedavisi

Hassasiyet en sık görülen sorunlardan  ve  başvurulan rahatsızlıklardandır. Temel beslenme ihtiyacı olan sıcak-soğuk, ekşi-tatlı gibi besinleri tüketirken ciddi sızlamalar ve ağrılar hissederler. Bu hassasiyet çoğu zaman dentin yada pulpada oluşur.

Dentin hassasiyeti dişin dentin tabakası ortaya çıktığı takdirde meydana gelir. Dentin tübül adı verilen küçük açıklıklardan oluşur. Bu tübüllerde dişe giden sinir uçları vardır. Sinir uçlarının dış kısımlarla olan bağlantısı tübülleri dolduran sıvılarla oluşur.

Dentinin ortaya çıkması ile birlikte sıcak soğuk baskısı bu durumu etkiler ve hassasiyet oluşur. Dentin hassasiyeti bir veya birden fazla dişi etkileyebilir. Dişlerin dış koruyucu mine katmanı yok olur ve diş etleri ortaya çıkar. Diş hekimliğinde dentin hassasiyetinin nedenleri;

  • Dişleri çok sert fırça ile sert biçimde fırçalamak suretiyle mine tabakasına zarar vermek
  • Bakımsız ağız hijyenin’den dolayı diş eti çizgisinde tartar birikimi ve dentin tabakasına zarar vermesi
  • Tedavi edilmemiş diş çürükleri
  • Çatlak olan eskimiş dolgular
  • Diş köklerini ortaya çıkaran diş eti çekilmesi
  • Diş kökünün ortaya çıkmasına neden olan diş eti ameliyatları
  • Diş kökleri ortaya çıkmış hastaya diş beyazlatma operasyonları
  • Çok fazla asitli yiyecek ve içecek tüketmek

Pulpa hassasiyeti ise diş özünün bir tepkimesidir. Pulpa tüm dişlerde sinir ve damarların toplamıdır. Pulpa hassasiyeti ise genel olarak tek dişi etkilemektedir sebepleri ;

  • Dişte oluşmuş çürüme ve enfeksiyon
  • Yeni yapılan dolgular
  • Dişleri gıcırdatma ve sıkmadan kaynaklı baskı
  • Kırık veya çatlamış dişler

Bir şeyler ısırıldığında keskin bir acı hissediliyorsa dolgunuzun çatlamış ve kırılmış olma olasılığı fazladır. Diş hekimi kontrollerini mutlaka yaptırmalısınız. Her iki tür hassasiyet ısı farklılıkları ve baskı ile oluşur.

Hassasiyet Teşhisi

Hassasiyet teşhislerinde diş hekiminiz geçmişte gıcırdatma ve sıkma gibi bir durum olup olmadığını sorgular. Çürük, dolgu veya ortaya çıkmış kök olup olmadığı kontrol edilir. Dişlerinizdeki hassasiyeti görmek için detaylı bir kontrol yapar. Aynı zamanda yeni yapılmış dolgularda 3 hafta kadar süre ile baskı ve sıcak soğuk hassasiyeti hissedilebilir.

Hassasiyet Tedavisi

Dentin hassasiyeti sebebi ne olursa olsun tedavi edilebilir. Diş hekimi dişlerinizi temizleyebilir. Çok hassas dişleriniz var ise lokal anestezi ile bu işlem yapılabilir. temizleme sonrası fluoridli cila sürülebilir. geçici olarak diş hassasiyetini geçirebilir.

Pulpa hassasiyeti tedavisi ise sinir uçları ölmüş ise kanal tedavisi uygulanabilir. eğer rahatsızlık yeni yapılmış bil dolgudan kaynaklı yorsa kendiliğinden geçecektir. eğer hassasiyetiniz bir kaç haftadan uzun sürüyorsa mutlaka diş hekimine kontrol olunuz.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.