Endodonti (Kanal Tedavileri)

b645ae2fc595cc216b16
Endodonti dişlerde bulunan kök kanallarının dişin en iç kısmındaki pulpanın yani sinir dokunun alınmasına denilir. Diş köklerinin içindeki kanalları genişletip dezenfekte ederek doldurulmasını sağlayan diş hekimliği alanıdır. Dişin mine ve dentin tabakasının altında bulunan dişin canlılığını koruyan pulpanın iltihaplanması sonucu dişlerdeki sinir ve damarların alınması tedavi işlemine denilmektedir.

Endodonti tedavisi pulpa diş kökü kanalı içerisindeki yumuşak dokunun enfeksiyon kapması ve canlılığını yitirmesi durumlarında uygulanan bir tedavi şeklidir. Oluşan enfeksiyon bir çok kötü sonuç doğurmaktadır, çürüme, uygulanması gereken bir çok tedavi şekli, dişlerde çatlama ve yarık oluşması bunlardan bir kaçıdır. Eğer pulpada oluşan enfeksiyon tedavi edilmezse ciddi diş ağrılarına ve apseye neden olmaktadır.

Ağrı, sıcak ve soğuk hassasiyeti, dokunma ve çiğneme sonrasında hassasiyet, dişte meydana gelen renk değişimleri kanal tedavisi ihtiyacını göstermektedir. Bunun yanında kanal tedavisini gösteren herhangi bir semptom da yaşamayabilirsiniz.

Endodonti Tedavisi

Hekim pulpanın iltihap kapmış kısmını çıkararak kanalı temizleyerek yeniden şekil verir. Daha sonra oluşan boşluklar doldurularak sızmayı önleyecek duruma getirilir. Daha sonra dişinizi korumak amaçlı taç veya benzeri restorasyonlar uygulanır. Bu uygulamadan sonra dişleriniz işlevlerini kaldığı yerden devam ettirir.

Modern teknikler ve anestezi ile birlikte kanal tedavisi sırasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Tedavi sonrası bir kaç gün dişinizde hassasiyet hissedebilirsiniz bu hassasiyetin giderilmesi için hekiminiz reçeteli yada reçetesiz bir takım ilaçlar önerebilir.

Tedavi edilen dişinizde devam eden ağrı ve hassasiyet var ise bu durumu hekiminize mutlaka danışmanız gerekmektedir. Hekim dişinizi inceleyerek röntgen görüntü alır  sonra lokal anestezi ile uygulama yapılacak bölgeyi uyuşturur. Bölgenin uyuşması ile birlikte küçük diş hekimi aletleri ile pulpa alanından temizleme yapar.

Kök kanalı temizliğinden sonra tekrar şekillendirme ve dolgu işlemi yapılır. Diş dolgu işleminden sonra dişçinizi tekrar ziyaret ettiğinizde dolgunun üstüne restorasyon yaparak dişin tüm işlevlerinin yeniden çalışması sağlanmış olur. Restore edilmeden önce o bölge ile çiğneme ısırma işlemi yapmanız pek sağlıklı değildir. Tüm işlevini kazanmadığı için hasarlara açık bir alandır. Bu konuda hekiminiz size önerilerde bulunacaktır. Endodonti tedavisi doğal dişler kadar uzun süreli olarak kullanılmaktadır.

Diş Anatomisi

Dişlerimizin ağız içinde görülen kısımlarına kuron, görünmeyen ve kemik içinde kalan kısımlarına kök denilir. Dişlerimiz bir kaç tabakadan oluşur. Kuron bölümünün en dışındaki kısım mine dir. Vücudumuzun en sert dokularından biri olan mine diş etlerimizin alt kısmında kalan kemik ile çevrelenmiş kısımlarının üstüne sement tabakası örter. Mine ve sement tabakasının altında ise dentin bölümü bulunur. Dişin en büyük bölümüdür ve sinir uçları barındırır. Dentin tabakasının altında ise pulpa bulunur sinir ve damarları bulundurur. Ağrı mekanizması ile birlikte dişte oluşan durumların habercisi olmaktadır.

Endodonti Tedavisi Aşamaları

Endodonti yani kanal tedavisi birden fazla aşamadan oluşur. hastanın durumuna göre tek seansta yapılabileceği gibi bir kaç seansta da sonlandırılabilir.

  • İlk öncelikle radyografi çekilir
  • Dişin canlı olması durumunda lokal anestezi uygulanması
  • Mine ve dentindeki çürüklerin temizlenerek boşluğun oluşturulması
  • Farklı aletler kullanılarak dentin tabakasındaki mikroorganizmaların yok edilmesi
  • Dişin canlı olmaması durumunda boşluğa antiseptik bir madde doldurulması sonraki randevuda kök boşluğunun doldurulması
  • Kanal tedavisi sonrasında dişin diğer canlı dokular ile bağlantısı kesilerek enfeksiyon oluşma durumunu ortadan kaldırmak

Kanal tedavisi sonunda bir kaç gün hafif bir ağrı ve basıldığında ağrı oluşabilir. Tedavi sonrasında oluşan ağrı oldukça olağan bir durumdur. Bir kaç gün bakım ile bu durum normale döner ağrı ortadan kalkar. Bugün kanal tedavisi ile başarı oranı yüzde 90’ların üzerindedir.

Endodonti Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Malatya Endodonti Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bunlar arasında önemli olanı ise ağız bakımıdır. Ağız bakımını ihmal eden bir hastanın, diğer bir dişinde enfeksiyon ve çürük oluşması muhtemeldir. Kusursuz bir ağız bakımı için diş fırçası, diş ipi ve antiseptik gargara kullanılmalıdır.

  • Çoğunlukla Endodonti tedavisi 1 seansla sona ermemektedir.  Bu gibi durumlarda, diğer seansa kadar bu dişi kullanmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca ağrı olmaması için aşırı soğuk veya sıcak tüketimi yapılmamalıdır.
  • Endodonti tedavisi sona erdiğinde ilk 2 saat süresince herhangi bir yiyecek yahut içecek tüketilmemelidir.
  • Tedavi tamamen sona ermiş olsa da dişinizde ağrı gibi sorunlar olmaması için, birkaç gün süresince yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeniz gerekmektedir.
Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.