Diş Kırıkları

Diş kırıkları ciddiye alınması gereken büyük sorunlardan biridir. Dişlerimiz sert ve sağlam olsalar da mutlaka aldıkları bir darbe sonucu çatlama ve kırılma gösterebilirler.

Diş Kırılması

Diş kırıkları tedavi işlemleri birkaç yöntem ile yapılmaktadır. Diş minelerindeki tabakalar hakkında yapılan araştırmalar sonucunda birçok maddeye göre daha dayanıklı oldukları belirtilmiş ancak bazı durumlarda ani darbelerden dolayı kırılmalar meydana gelmektedir.

Çoğunlukla çocukluk dönemlerinde yüz üstü düşmelerde ya da çarpmalarda ön dişlerin kırılması daha yüksektir. Aynı zamanda var olan bir çürük dişin de çabuk kırılmasına neden olmaktadır.

Örneğin yemek yerken dişim kırıldı diyen bir çok insan görmüşüzdür. Bu dişlerin direnci de fazlası ile zayıfladığından en küçük bir sorunda kırılmalar meydana gelmektedir.

En çok yaptığımız hataların başında gazoz gibi içeceklerin kapaklarını dişlerimiz açmak olmaktadır. Bu durum dişlerde kırılmaya neden olmaktadır. Diş kırıkları büyük ölçüde ise diş çekilerek en fazla tercih edilen implant tedavisi uygulanmaktadır.

Arka bölgede bulunan diş kırıklarında standart kompozit, kron gibi tedaviler tercih edilirken ön dişlerde implant, lamine porselen gibi uygulamalar tercih edilmektedir. Diş kırıklarından yapılması gereken ilk şey ise doğru bir hasar tespiti olmalıdır.

Doğru tespit edilmeyen dişlerde tedavi tam olarak başarılı olmamaktadır. Şayet kırılma dişin öz ana noktasına ulaşmış ise diş kurtarılmaz ve er ya da geç kaybedilir.

Aynı zamanda kırık öz kısmına ulaşmamışsa diş hekimi kırılan parçayı yapıştırmayı deneyecektir. Böylelikle sağlıklı sonuç alınmasa da dişin çekilerek başka tedavinin uygulanması gereklidir. Diş kırıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler;

  • Diş kırıldıktan sonra 30 dk yada en geç 2 saat içinde doktorunuza başvurun
  • Dişe dokunmayın, bakı uygulamayın ve asla fırçalamayın
  • Kırık büyük ise bir pamuk yardımı ile üstünü kapatınız
  • Kırık parçaları temiz bir nesneye sararak hekime ulaşana kadar saklayınız

Unutulmamalıdır ki yapıştırılan diş asla sağlam olmayacaktır. En ufak baskı ve darbede tekrar kırılacaktır bunun için eğer hasta 18 yaşın altın da ise yaşı dolana kadar beklenmeli 18 yaşın üstünde ise uygun bir tedavi uygulanmalıdır. Malatya diş hekimi kırılmadan sonra en kısa sürede hekime başvurulmasının doğru tedaviyi uygulamada oldukça önemli olduğunu aktarmaktadır.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.