Diş Eti Hastalıkları

Diş etlerinin iltihaplanması durumu diş eti hastalıkları belirtilerinin göstergesidir. Diş etleri ile dişlerin üzerinde yer alan kaygan ve yapışkan tabaka olan plaklardan kaynaklı bir sorundur.

Bu bakteri plakları ise zaman içerisinde diş etlerinde kanama, şişme ve kızarma sorunlarına neden olmaktadır. Diş eti hastalıkları zamanında tedavi edilmediğinde ciddi diş ve diş eti sorunlarına neden olabilir.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri

Erken tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları diş kayıplarına neden olabilir. Zaman içerisinde ilerleyen diş eti iltihabı diş kemiklerine ulaşmaktadır. Buda büyük sorunlara yol açar.

İyi bir ağız ve diş bakımı yaparak bu hastalığın önüne geçilebilir. Çoğu kişi bu sorunu yaşamakta ancak önlem almamaktadır. Bu da dişi tutan kemiğin zayıflamasına ve zaman içerisinde diş kayıplarına neden olur.

Çoğu kişi diş eti hastalığı olduğunun farkına dahi varmaz, bu nedenle düzenli olarak diş hekimi kontrolü fazlası ile önemlidir. Peki diş eti hastalıklarının belirtileri nedir? Kısaca açıklayalım;

  • Kızarmış, şiş ya da diş ipi kullanımında kanama
  • Sıcak ya da soğuk içeceklere karşı hassasiyet
  • Ağız kokusu
  • Sallanan dişler
  • Diş etinde renk değişimi

Diş eti hastalıklarının önüne geçmek için en önemli koruyu günde iki defa diş fırçalamak ve günlük ağız bakımının yapılması gerektir. Sağlıklı bir diş eti açık pembe, mat ve sert görünümlüdür. Fırçalama sırasında kanama yapmaz.

Bakteri plağının diş etinden uzaklaşması durumundan tartar oluşumu meydana gelmektedir. Bu sorun diş etini etkilemiş ve gingivitis kemiğe kadar ulaşmış ise buna periodontitis adı verilir.

Periodontitis çoğunlukla yetişkinlerde herhangi bir belirti vermeden ilerlediğinden fark edilmeye bilir. Tedavinin ilk aşaması ise öncelikle diş taşı temizliği ve ağız içi hijyenin sağlanmasıdır.

Hastalığın ilerleme durumuna göre antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Sigara kullanımı varsa bu hastalığın tedavisini olumsuz yönde etkileyebilir.

Diş eti hastalıkları sağlık açısından da fazlası ile önemlidir. Tedavi edilmediği durumlarda ise kalp rahatsızlıkları, felç ya da akciğer hastalıklarının risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.