Çarpık Diş Tedavi Yöntemleri

Kişilerde yaş ilerledikçe dişlerinin zamanından önce çekilip eski dişlerin kayarak boşluğu doldurması ve yeni dişlerin çıkış sırasında damağı zorlaması ile beraber dişlerde bozulmalar oluşabilir. Çarpık diş genellikle çoğu durumlarda kalıtımsal nedenlerden kaynaklı meydana gelmektedir.

çarpık-diş

Çarpık Diş Oluşum Nedenleri

Çarpık dişin neden olduğu hakkında biraz açıklama yapacak olursak, beslenme bozuklukları genellikle 20 yaş dişlerinin düzensiz çıkması, bebeklik döneminde uzun süre kullanılan yalancı emzik, çocukların parmak emme alışkanlıkları, kalemlerin başını kemirme gibi bir takım nedenler görülmektedir. Bu nedenle çarpık ve aralık dişler yalnız estetik açıdan değil çarpıklıktan dolayı iyi fırçalanamaz ve bu sayede dişler iyi temizlenmediğinde çürümeye neden olur ve bu da diş eti hastalıkları ve çekilmelerine neden olur.

Çarpık diş tedavileri için kullanılan bazı yöntemler bulunmaktadır. Ortodonti uzmanları ve diş hekimleri sizin için en doğru yöntemi uygulayacaktır. Ortodonti yöntemi uygulamasında hastanın dişleri kendi ağzında kalmakta ve estetik açıdan bir düzeltme yapılmaktadır. Her diş çarpıklığı ya da diş ayrıklıklarında ortodonti yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemin yanı sıra köprü, kuron, kaplama, protez gibi yöntemlerde bulunmaktadır.

Bu yöntemlerin uygulanması sırasında dişler çekilebilir, törpülenebilir ya da üzeri kaplanabilir. Diş teli genellikle çarpık dişler için uygulanan bir yöntem olduğundan diş teli ile ilgili yanlış bir takım bilgiler de bulunmaktadır. Örnek verecek olursak diş telinin takılması için sağlam dişlerin çekilmesi ya da çocuk yaşta takılması gerekir veya telin takılmasının ardından yalnız sıvı gıdalar tüketebilirsiniz gibi.

Bunlar sadece hasta efsaneleridir. Sanıldığının tam tersine diş teli her yaşta herkese hekimler tarafından uygulanabilen bir yöntemdir. Diş teli kullanmak istemeyenler için ise yeni alternatif bir seçenek sunulmaktadır ki bu da invisaligndir. Bu yöntemde tel ve braket kullanmayıp ağızda görünmeyen şeffaf plaklardır. Tedavi süresi olarak da çarpıklığın durumuna göre 9-16 ay arasında değişiklik göstermektedir. Bu nedenle dişlerinizin tedavilerini ve günlük bakımlarını geciktirmemelisiniz. Ne kadar erken müdahale edilirse diğer dişleriniz zarar görmeden bu sıkıntılar aşılabilmektedir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.