Ağız Kanseri

Ağız kanseri erken teşhis edildiğinde kolaylıkla tedavi edilmektedir. Kendiniz ve sevdikleriniz için yapacağınız en önemli şey ise önlemleri bilerek sık sık hekim kontrolüne gitmelisiniz. Bu kanser ağzınızın herhangi bir yerinde ya da boğazınızda meydana gelebilir.

Ağız Kanseri Tedavisi

Ağız kanseri başka dokulara yayılmadan genellikle dudaklarda ve ağız tabanında oluşmaya başlar. Genel olarak karsinoma şeklini alır yassı hücre adı verilen ağzı hücrelerinde meydana gelir. Kan yada lenfler ile diğer hücrelere yayılır. Bu kanser genellikle erken semptomlar gösterir.

İyileşmeyen yaralar, ağzın astarındaki beyazımsı yada kırmızımsı yamalar, ağız içi derisinin toplanması, ağız içi ağrısı, yutkunma ya da çiğnemede zorluk, konuşma güçlüğü oynayan dişler gibi belirtilere neden olur. Bu belirtiler en çok görülen semptomlardır. Erken belirti vermesi erken teşhis ve tedaviyi kolaylaştırmaktadır.

Bu belirtiler 2 haftadan uzun süredir yaşıyorsanız mutlaka bir diş hekimine görünmenizde yarar vardır. Hekiminiz sizi fiziksel bir muayeneden geçirecek eğer belirtileri taşıyor iseniz sizi bir kanser uzmanına yönlendirecek ya da uzman olan başka bir diş hekimine yönlendirecektir. Ağzınızdan doku örneği almak suretiyle teşhis edilmektedir. Ağız kanserinin etkili tedavi şekilleri bulunmaktadır;

Cerrahi tedavi

Ameliyatla tümör alınarak gerekli görülmesi durumunda çevre dokularda yayılma ihtimalini engellemek için yakınındaki lenf nodülleri de alınmaktadır.

Radyoterapi

Tümör küçültmek veya hastalıklı hücreleri tamamen yok etmek için uygulanan tedavi şeklidir. ağzı kuruluğu ve tiroit sorunları bu tedavinin yan etkileridir.

Kemoterapi

Bu tedavi şekli genel olarak sıvı şeklinde damardan veriliyor. Hap şeklinde de devam ettirilebilir ve radyoterapi ile birlikte uygulanır. Hızla büyüyen kanser hücrelerini öldüren bu tedavi şeklinin yan etkileri diğer canlı hücreleri de yok etmesidir.

Buda saçlarda dökülmeye sebebiyet verirken kusma ve baş dönmesi de ortaya çıkmaktadır. Ağız ve diş sağlığında hekim kontrollerinin neden önemli olduğu bu ciddi hastalıktan bellidir.

Özel yöntem olan spesifik olarak ağız kanserini hedef alan ilacın enjekte edilmesi yöntemidir. Kemoterapi ve radyoterapi yöntemi ile birlikte uygulanır. Sigara içen çok fazla alkol tüketen 40 yaş üstü erkeklerde oldukça fazla görülmektedir.

Ağız kanserinin kesin tedavisi erken teşhis ile mümkündür. Erken teşhis sonucu tedavi edilen hastaların hayatta kalma şansı %90 iken teşhisten önce başka dokulara sıçramış hastalığın 5 yıllık bir tedavisi ile hayatta kalma şansı % 60 oranında düşmektedir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.