20’lik Dişlerin Çekilmesi

20’lik dişlerin çekilmesi çoğu nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Çoğumuzun bildiği gibi ağızda en son süren dişler üçüncü azı dişleridir. Bu dişler 17 ile 25 yaşları arasında çıkmaktadır.

20’lik Dişlerin Bakımı

20’lik dişlerin çekilmesi etrafındaki diğer dişlere ve dokulara zarar vermiyorsa ağızda kalmasında bir sakınca yoktur. Çene kemiğine kaynamış, çevredeki dişler ile dokulara zarar verecek şekilde çıkmaya başlamış ise röntgenle tespit edilerek çekim gerçekleştirilmektedir.

Tükürük bakteri, yiyecek artıkları yeni çıkmakta olan yirmilik dişi hemde yanındaki komşu dişi tehdit etmektedir. Bu tip çürükleri tespit etmek de oldukça zordur. Ağrı ve enfeksiyon ile birlikte oldukça fazla sonuçlara neden olmaktadır.

Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin üzerine yiyecek artığı ve  bakteri birikmesinden dolayı diş eti hastalıklarının yeri hazırlanmış olacaktır. Malatya diş hekimi yirmilik dişlerin çekilmesini gerek gördüğü durumlarda yapmakta ve diğer tedavileri daha sonra gerçekleştirmektedir.

Bu hastalıklar ağız kokusu, ağrı, ödem ve ağzın tam açılmaması gibi durumlara neden olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyun bölgesine yayılma riski olabilir. Yirmilik dişin etrafındaki dokular bu hastalığa her zaman yatkındır.

Dişin pozisyonunun kötü olması enfeksiyon için başlıca bir etkendir. Bu sorunlar aniden ve beklenmeyen anda başlayarak hayatı kabusa çevirir. Yirmilik dişler neden çekilmelidir;

  • Bu dişler fırça ve diş ipi ile temizlenmesi oldukça zordur zamanla çürümeye başlar bu çürükler dolgu ile restore edilmezse iltihaplanmaya neden olur
  • Bu dişleri temizlemek zor olduğundan zamanla ağız kokusuna neden olur
  • Gömük olarak çıkamayan yirmilik diş diğer dişlere baskı yaparak çarpışık diş oluşmasına neden olur
  • Gömük dişin üzerinde yer alan diş etlerinin altında bakteri birikerek enfeksiyona yol açar

Kötü olan dişlerin çekilmesi 14 ile 22 yaşları arasında gerçekleşmektedir. Genç yaşlarda yapılan diş çekimleri iyileşme sürecini hızlandırır 40 yaşlarından sonra çekilen dişlerin iyileşme hızı oldukça yavaş olduğu gibi yan etkilerde bulunmaktadır.

Diş hekimi uygun görürse dişlerin çekilmesi ileride oluşacak bir çok sorunun erkenden önüne geçilmesi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Akut  ve aktif enfeksiyon geliştiği dönemlerde diş çekimi gerçekleştirilmez. Antibiyotik yardımı ile bu enfeksiyon giderilip o şekilde çekim gerçekleştirilir. İleri yaşlarda kemik yapısı yoğunlaştığı için yirmilik diş çekimi zorlaşabilir.

Copyright 2006 - 2021 ESDENT Sağlık Hizmetleri LTD. ŞTİ.